Kiracılara 60.000 TL'lik uyarı! Sakın yapmayın, ev sahipleri mahkemeden karar çıkartıyor!

Kira ödemeleri ile alakalı olarak yaşanan gelişmeler kiracıları endişelendiriyor. Kiracılara uyarı yapılırken mahkemeden çıkan 60.000 TL’lik tazminat kararı tüm kiracıları korkuttu.
Kiracılara 60.000 TL'lik uyarı! Sakın yapmayın, ev sahipleri mahkemeden karar çıkartıyor!

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar oldukça yaygınlaşmaya başlandı. Bu çerçevede taraflar yasal haklarını kullanıp en küçük ayrıntıları bile lehlerine kullanmaya gayret ediyorlar. Bursa’da mahkemeden çıkan ev sahibi ile kiracı anlaşmazlığına dair karar tüm kiracıları ilgilendiriyor.

ELDEN KİRA ÖDEYEN PİŞMAN OLUR!

Ev sahibi ile kiracı kira zammı konusunda anlaşmazlığı düşünce ev sahibi kiracısından evden çıkmasını istedi. Kiracı evden çıkmayınca ev sahibinin ailesi ile kiracının ailesi birbirlerine girdiler. Kiracı ev sahibinin ailesinden şikayetçi olunca ev sahibi de kiracı aleyhinde tahliye davası açtı. Üstelik 2018 yılı ile 2023 yılları arasında kendisine kira ödemesi yapılmadığını iddia eden ev sahibi bu kiraların da faizi ile tahsil edilmesini istedi.

Kiracı 5 yıl boyunca ev sahibine elden kira ödemesi yaptı. Mahkeme bu ödemeleri ispat etmesini isteyince kiracı ispat edemedi. Bunun üzerine mahkeme hem kiracının evden tahliyesine hem de ev sahibine 5 yıllık kira bedeli olarak yasal faizi ile beraber 60.000 TL ödemesine karar verdi. Kiracı evden çıkarken şimdi mahkeme kararı ile ödemiş olduğu 5 yıllık kira bedelini ev sahibine yeniden ödemek zorunda kalacak.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Ev sahipleri ile ileride anlaşmazlık yaşayabileceği ihtimalini her kiracının düşünmesi gerekiyor. Elden kira ödemelerinin ispatı pek kolay değil. Hatta bankadan yapılan kira ödemeleri bile zaman zaman ispat edilemiyor. Bunun için kiracıların kira ödemelerini çok dikkatli bir şekilde yapmaları gerekiyor. Hukukçuların kiracılara tavsiyesi ise kira ödemesi yaparken mutlaka bankadan yapılmalı ve açıklama kısmına hem kira dönemi açık bir şekilde belirtilerek kira borcu nedeniyle paranın ev sahibine gönderildiği yazılmalıdır. Bunu yapan kiracılar ileride herhangi bir sorun ile karşılaşmazlar. Açıklama yapılmadan yapılan ödemeleri ev sahipleri mahkeme aşamasında “elden borç vermiştim, borcunu geri gönderdi” şeklinde açıklayıp kira ödemesi yapılmadığını iddia edebilirler.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında meydana gelen anlaşmazlıklar konusunda her iki taraf da en olumsuzu düşünerek ona göre hareket etmelidirler. Bunu yapmayanlar mahkemelerden çıkacak kararlar ile şok geçirebilirler.