Kiracılar yüzde 25’ten fazla yapılan zammı ev sahibinden geri alabilirler mi?

Ev sahipleri ile kiracıların uymak zorunda oldukları yüzde 25 kira zammı uygulamasında merak edilen bazı ayrıntılar bulunuyor. EV sahibi kiraya fazla zam yapmış ve kiracı bunu ödemişse fazla zam geri alınabilir mi?
Kiracılar yüzde 25’ten fazla yapılan zammı ev sahibinden geri alabilirler mi?

Türkiye’de konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulanıyor. 2 yıldır yapılan bu uygulama ile ev sahipleri yüzde 25’ten fazla zam yapamıyorlar. Bu uygulama eğer yeniden uzatılmazsa 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Kiracılar ise çeşitli gerekçelerle ev sahiplerinin yüzde 25’ten fazla zam taleplerine boyun eğmek zorunda kaldılar. Şimdi ise bu fazladan ödedikleri kira zammını ev sahiplerinden geri alıp alamayacaklarına dair yasal kaideleri araştırıyorlar.

FAZLA ZAM İADE EDİLİR Mİ?

Yüzde 25 kira zammı sınırı oldukça net bir kanun olarak uygulanıyor. Bunda tarafların inisiyatif almaları söz konusu dahi yapılamıyor. Kanun emredici bir yasak getirmiş ve hem ev sahibi hem de kiracı bu yasağa uymak zorundadır. Burada her iki tarafın da tercih hakkı bulunmamaktadır. Haliyle yasa konut kirasında fazla zammı geçersiz olarak kabul etmektedir.

Yasalara göre kanunun açık bir şekilde yasaklamış olduğu bir borcu ödemeye gerek yoktur. Bu borç yasaya aykırıysa ve ödenmişse de iade olarak alınabilir. Ev sahibi ile kiracı anlaşsa dahi yasanın koyduğu amir hüküm geçersiz hale getirilemez. Buna dair tüm anlaşmalar da hükümsüz olacaktır. Protokoller ve kabuller de yasal olarak böyle değerlendirilir.

Fazla kira ödemesi yapmış olan kiracıların ev sahiplerinden bu fazla ödenen tutarları nasıl iade alacaklarına dair yok da belli oldu. Öncelikle kiracılar kira sözleşmesi devam ederken veya kira sözleşmesi sona erdiğinde bir yıl içerisinde bu parayı talep edebilirler. Bunun için de sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre iade davası açılması gerekmektedir. Lakin arabulucu aşaması geçilmeden dava açılamayacağı için kiracıların önce arabulucuya başvurmaları gerekmektedir.