Kiracılar ödemeyecek! 2.000 TL ev sahiplerinden alınacak!

Kiracılar ödemeyecek! 2.000 TL ev sahiplerinden alınacak!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları hukuki çözümleri bazı az bilinen detaylarını da ortaya çıkarıyor. Kiracılar hangi ödemelerden, nasıl kurtulabilirler?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son 2 yılda anlaşmazlıklar had safhaya ulaşırken bu anlaşmazlıkların hukuki detayları herkesi hukuk uzmanı yaptı. Yasal haklarını araştıran taraflar haklı çıkabilmek için her yolu deniyorlar. Kanunların verdiği haklarını kullanmak isteyen taraflar hiç akıllara gelmeyecek avantajlara sahip olabiliyor. Bunların en enteresan olanı ise kiracıların ödedikleri aidatlar hakkında oluyor. Aidat ödemesi yapmak kiracının bir ödevi olmasına rağmen çok nadir de olsa bu ödemenin bir kısmından kurtulmak mümkün olabiliyor.

KİRACI AİDAT ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Kiracının apartman veya sitede aidat ödemesi yapması bir yasal zorunluluktur. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili hükümleri gereği kiracılar yaşadıkları evlere çıkan aidatların kullanım esaslı olan kısımlarına karşılık gelen tutarları ödemek zorundalar. Bir apartmanda asansörün kullanım masrafı kiracınındır ama asansör değişecekse demirbaş gideri olduğu için ev sahibinindir. Kiracılar aidatta kendilerine düşen tutarı ödememeleri halinde ev sahibi bunu gerekçe göstererek kiracıyı evden çıkarabilir.

TEK İSTİSNA VAR!

Kiracının aidat ödeme yükümlülüğü konusunda tek istisna uygulaması bulunuyor. Bu da kanunla kiracılara verilen bir haktır. Kiracının evinin kira fiyatı eğer aidattan daha azsa ve kiracıdan kiradan fazla aidat ödemesi talep ediliyorsa o zaman bu istisnai hüküm devreye giriyor. Kiracı eb fazla kira bedeline karşılık gelen aidattan sorumlu olabilir. Eğer kira fiyatını geçiyorsa aidatın fazlalık kısmını ev sahipleri karşılamak zorundalar.

Aidat istisnası örnekle açıklanırsa 4.000 TL kira ile oturulan bir ev için kiracıdan 6.000 TL aidat ödemesi istenirse kiracı bu tutarın tamamını ödemek zorunda değildir. Bu durumda kiracı en fazla 4.000 TL aidat ödemesi yapmalı ve kalan 2.000 TL’lik tutarın ise ev sahibinden alınması gerektiği bildirilmeli. Herhangi bir mağdurluğun yaşanmaması için de hem yönetim hem de ev sahibi bu konuda bilgilendirilmeli ve eksik ödeme sorunu da ortadan kaldırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.