Kiracı tapuya aile konutu şerhi koyabilir mi?
Aile konutu uygulaması toplum için oldukça yararlı bir uygulama olmaya devam ediyor. Bu şekilde aile birliklerinin devamı sağlanabildiği gibi herhangi bir olumsuzluk durumunda ailenin zor durumda kalması da önleniyor. Aile konutu şerhinin tapuya işlenmesi ise bazı aileler için hayati bir anlam ifade ediyor.
AİLE KONUTU ŞERHİ NE İŞE YARAR?
Tapuda bri evin aile konutu olarak kullanıldığına dair şerh düşülmesi durumunda bu konut için kapsamlı bir güvence sağlanmış oluyor. Tapuda böyle bir kayıt var ise o ev eşlerin her ikisinin onayı olmadan asla satılamıyor. Malik olan eş aile konutunu satmak için tek başına karar veremiyor. Satış için her iki eşin de rızası isteniyor. Aynı zamanda aile konutu şerhi varsa eşlerin her ikisinin rızası olmadan konut ipotek gösterilerek kredi de çekilemiyor. Ailenin birliği için bu güvence kanun tarafından veriliyor.
KİRACININ AİLE KONUTU ŞERHİ DURUMU!
Aile konut şerhi malikleri yani o evin sahiplerini ilgilendiren bir durumdur. Bir kiracı o evde malik olmadığı için tapuya herhangi bir şerh düşemez. Ancak bu kiracıların evlerinin aile konutu olamayacağı anlamına gelmiyor. Buna dair de kanunda kısıtlayıcı hükümler bulunuyor. Bu hükümler işletildiğinde tıpkı tapuya düşülen şerh gibi eşler haklarını kullanabiliyorlar.
Bir kiralık evde ev sahibi ile kira sözleşmesini bir eş yapmış ise kira sözleşmesini sona erdirmenin tek eşin kararına bağlı olmaması için yapılması gerekenler bulunuyor. Kira sözleşmesinde taraf olmayan eş ev sahibine bir bildirim göndererek kiralananın aile konutu olduğunu ve kendisinin de kira sözleşmesine taraf olmasını talep edebilir. Bu işlem yapılınca kira sözleşmesi bir eşin kararı ile değil her iki eşin de ortak kararı ile sonlandırılabilir.