Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracıların kira ödemeleri bazı zamanlarda aksayabiliyor. Kiracılar kira borçlarını ödemek için belirlenen tarihten sonra kaç günlük süreleri olduğunu merak ediyorlar.
Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracıların ev sahiplerine karşı en önemli sorumlulukları kira ödemelerini yapmalarıdır. Kira sözleşmesi ile beraber kiracının ne zaman kira ödemesi yapacağı birlikte kararlaştırılıyor. Ev sahipleri de her ayın belirlenen gününde kiracıdan kira ödemelerini bekliyorlar. Kiracıların ödeme aksatma durumları ise işi başka bir yere taşıyor. Kiracı kira ödemelerinde kaç günlük gecikme yapma hakkına sahiptirler.

KİRA ÖDEMESİNDE GECİKME HAKKI

Kira ödemelerinin belirlenen tarihten sonra kaç gün içerisinde yapılabileceği kiracılarca araştırılıyor. Bu konuda kiracıların herhangi bir yasal hakları bulunmuyor. Kiracılar kira ödemelerini 1 gün bile aksatma hakkına sahip değiller. Ev sahibi ile ayın hangi günü kira ödemesi yapılması için anlaşılmışsa ödemenin o gün gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer ödeme yapılmaz ise kiracının başı derde girecektir.

KİRA ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kiracının kira ödemesini yapmaması durumunda ne yapılacağına ev sahibinin karar vermesi gerekiyor. Bu durumda ev sahipleri farklı uygulamalar yapabilirler. Kimi ev sahipleri kiracılara ödeme yapmaları için bir zaman tanıyarak yasal işlem başlatmazlar. Ancak kimi ev sahipleri de yasal işlemlere hemen başlamayı tercih edebiliyorlar.

Ev sahipleri temerrüde düşen kiracılar hakkında tahliye talepli icra takibi başlatabilirler. Bu durumda kiracıya 30 günlük süre verilir ve kira ödemesini yapması istenerek bu süre içerisinde kira borcunu ödemezse kira sözleşmesinin feshedilerek tahliye edileceği bildirilir. Kiracı 30 günlük süre içerisinde kira borcunu ödeyerek bu işlemi sona erdirebilir. Kiracıların bir diğer yapacakları ise kira borcunu inkardır. Bu durumda ise ev sahibi mahkemeye başvurmak zorunda kalabilir ama süreç uzasa da kiracı mahkemeden haksız çıkar ve evden tahliye edilir.