Kiracı evin kilidini değiştirebilir mi?

Kiralık evlerde kiracının evin kilidini değiştirmek istemesi durumunda uygulamanın nasıl olacağı merak ediliyor. Kiracıların kilit değiştirme gibi yasal bir hakları var mı?
Kiracı evin kilidini değiştirebilir mi?

Kiralık evler ile alakalı olarak yaşanan sorunlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Bu sorunlardan birisi de bazı kiracılık ilişkilerinde yaşanan kilit değiştirme sıkıntısı oluyor. Kiracılar kiralamış oldukları evin anahtarının bir kopyasının eski kiracıda veya ev sahibinde olduğunu düşünerek endişe ediyorlar. Haklı olarak evin kilidini değiştirmek istiyorlar. Anlaşmazlık da bu noktadan sonra çıkıyor.

EV SAHİPLERİ BOŞ MASRAF OLARAK GÖRÜYORLAR

Kiracıların evin kilidini değiştirmek istemeleri ev sahipleri için boşa masraf olarak görülüyor. Herhangi bir güvenlik sıkıntısının olmayacağını düşünen ev sahipleri ek bir masraf yapmaktan kaçınıyorlar ve kiracılara bu izni vermiyorlar. Bu konuda da kiracılar oldukça zor durumda kalıyorlar.

KİRACININ YASAL HAKKI YOK!

Kiracılar eğer evin kilidini değiştireceklerse ev sahibine haber verip izinlerini almaları gerekiyor. Arada çekişme olunca da bu izin verilmiyor. Ev sahibi bu izni vermediği için kilidi değiştiremeyen kiracılar oldukça tedirgin bir şekilde evde yaşamaya devam ediyorlar. Ancak hukukçular yine de kiracıların rahatlayabilecekleri bazı çözüm önerileri sunuyorlar.

KİRACILAR NE YAPMALI?

Ev sahibi ile kilit değişimi konusunda anlaşamayan kiracıların yapmaları gereken çok basit bir işlemden geçiyor. Evin kilidi kiracı tarafından ev sahibinden habersizce değiştirilir ama eski kilit atılmaz. Kiracı evden çıkacağı zaman eski kilidi evin kapısına takıp kullanmış olduğu kilidi alır ve evi ev sahibine o şekilde teslim eder. Bu yöntem ile her iki tarafın da isteği gerçekleşmiş olacaktır.

Ayrıca kiracılar evin kilidinin değişimini kira sözleşmesine koşul olarak işletirlerse ev sahibinin bu işlemi engelleme gibi bir imkanı da olmayacaktır.