Kiracı ev sahibini döverse ne olur?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Kiracısı tarafından dövülen ev sahipleri bu durum karşısında ne yapılabileceğini merak ediyorlar.
Kiracı ev sahibini döverse ne olur?

Türkiye’de bir toplumsal sorun haline gelen kiracılık meselesi yaşanıyor. Kiracılar ile ev sahipleri çoğu zaman anlaşmazlığa düşüyorlar. Burada kimin kusurlu olduğu olaydan olaya göre değişiyor. Bu anlaşmazlıklar bazen şiddete kadar varabiliyor. Hatta bu nedenle çok sayıda cinayet dahi işleniyor. Kiracının ev sahibini dövmesi durumunda hukuksal olarak yaşanabilecekler merak ediliyor.

KİRACI EV SAHİBİNİ DÖVERSE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

Kiracılar ev sahiplerine karşı şiddet kullanmaları ve fiziki zarar vermeleri halinde yapılacak farklı farklı yaptırımlar bulunuyor. Bu durumda hukuki açıdan iki farklı boyut bulunuyor. İlk boyutta kiracılık ilişkisi üzerinden yaptırım uygulanması söz konusu olurken ikinci kısım ise tamamen ceza mahkemelerinin konusu olabiliyor.

Kiracılar kiralamış oldukları eve özenle bakmakla yükümlüdürler. Yargıtay kararlarına göre ise ev sahibine saygılı davranmak da kiracının eve özenle bakması kapsamı içerisinde değerlendirilmektedir. Ev sahibine kaba davranan, hakaret eden ve hatta döven kiracılar aynı zamanda eve özenle bakmamış kabul ediliyorlar. Bu durumda bu kiracılar hakkında yapılacak ilk işlem ev sahibinin kira sözleşmesini feshetmesi oluyor. Kiracı ev sahibini döverek ev sahibine kira sözleşmesini sonlandırmak için haklı gerekçe vermiş olur. Kısa süre içerisinde de evi tahliye etmek zorunda kalır.

Kiracı ev sahibini dövmüşse ve ev sahibi de kiracıyı şikayet etmişse mesele ceza hukukunun kapsamına girecektir. Bu durumda ceza hukuku kiracı hakkında yargılama kararı verebilir. Kavganın şiddeti, verilen fiziksel zarar gibi detaylar incelenerek mahkeme kiracı hakkında karar verir. Bu karar hapis cezasına kadar gidebileceği gibi tazminat cezası ile de sonuçlanabilir. Bu tamamen olayın boyutu ve ev sahibinin gördüğü fiziksel zarara göre değişecektir.