Kiracı ev sahibine hakaret ederse ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan problemler yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlarla karşılaşır?
Kiracı ev sahibine hakaret ederse ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilimlerin zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Sık sık anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ile kiracılar üçüncü sayfa haberlerine konu olabiliyorlar. Bundan dolayı tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları ve saygı sınırını aşmaları halinde olası uygulamaların neler olabileceği merak ediliyor.

EV SAHİBİNE HAKARET EDEN KİRACI!

Kira sözleşmeleri taraflara bazı sorumluluklar yükleyen resmi nitelikli belgelerdir. Bu sorumluluklar yerine getirilmediğinde kira sözleşmesi iptal olabiliyor. Bu iptal için bazen ihtar gerekirken bazen ise ihtara bile gerek kalmadan iptal işlemi yapılabiliyor.

Kiracının ana sorumlulukları içerisinde “kiralananı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme” bulunmaktadır. Bu sorumluluk çiğnenirse normalde ev sahibi kiracıya ihtar göndererek evden tahliyesini isteyebilir. Ancak kiracının ev sahibine veya onun aile efradına hakaret etmesi durumunda işler biraz değişecektir. Bu durumda ev sahibi kiracıya ihtar bile yapmadan kira sözleşmesini sona erdirip kiracının evden tahliyesini isteyebilir.

Bir kiracının ev sahibine veya ailesinden birisine hakaret etmesi mahkemelerce kiralananı özenle kullanmanın ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu da kira sözleşmesinin sona ermesi gibi bir sonuçla nihayetlenmektedir. Kiracıların ev sahiplerine karşı belirli bir saygı sınırında kalmaları gerekmektedir.

Öte yandan ev sahibine hakaret eden kiracı sadece kira sözleşmesinin feshi ile kurtulmayabiliyor. Ev sahibi isterse bunu hakaret davasına dönüştürerek yasal hakkını arayabilir. Bu durumda hakaretin boyutuna göre kiracılar ek bir ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalabilirler. Ev sahibinin hakareti ispat etmesi durumunda mahkeme heyetinin takdir göreceği ceza ile kiracının karşılaşması mümkün oluyor.