Kiracı ev sahibine evden çıkacağını en az kaç gün önce haber vermelidir?

Kiracıların evden çıkmak istemeleri durumunda uygulanacak olan süreç merak ediliyor. Kiracılar evden çıkacaklarına dair ev sahiplerine bildirim yapmak zorundalar mı?
Kiracı ev sahibine evden çıkacağını en az kaç gün önce haber vermelidir?

Kiracılar kiralamış oldukları evden çıkmak istediklerinde belirli bir prosedüre uymak zorundalar. Kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için uygulanacak olan olmazsa olmaz kurallar bulunuyor. Bu kurallara uyulmadığı takdirde kiracılar çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirler.

KİRA SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİ DOLUYOR OLMALI

Kiracı sorunsuz bir şekilde evden çıkmak istiyorsa kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolması gerekmektedir. Bu süre dolmadan yapılacak olan evden çıkma ve kira sözleşmesini feshetme işlemi kiracının başına dert açacaktır. Bundan dolayı kira sözleşmesinin yıllık sürelerinin yakından takip edilmesi gerekiyor.

EN AZ 15 GÜN ÖNCE BİLDİRİM YAPILMALI

Kiracılar evden çıkmaya karar vermişlerse bir anda ev sahiplerinin karşısına çıkıp anahtarı teslim edemezler. Kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolacağı günden en az 15 gün önce ev sahibine bildirim yapılarak sözleşmenin uzatılmayacağı ve evden çıkacağı iletilmelidir. Kira sözleşmesini uzatmak 10 yıla kadar sadece kiracıların hakkı olduğu için bu bildirimin yapılması şarttır. Bu yasal süreç aşılırsa kiracı herhangi bir bildirim yapmadığı için kira sözleşmesinin 1 yıl daha uzatılması gibi bir sonuç ile karşılaşabilir.

ANAHTAR TESLİMİ KURALINA GÖRE OLMALI

Ev sahibine kiracının anahtar teslimi oldukça önemlidir. Kiracı yasal süresinde ev sahibine bildirim yapmış ise evi boşalttıktan sonra anahtar teslimini bizzat ev sahibine yapmalıdır. Eğer ev sahibinden başka birine teslim yapılır ve ev sahibinden anahtar teslim tutanağı alınmazsa kira sözleşmesi yine sona ermeyecek ve kiracı ev sahibine evden çıkmamış gibi her ay kira ödemek zorunda kalır. Bu şekilde ev sahipleri 6 ay sonra kiracılardan toplu kira talep edebilirler ve buna da itiraz etme hakları yoktur.