Kira uyarlama davası ile ev sahipleri kiraya nasıl zam yapabilirler?

Kira zammında yüzde 25’i aşmak isteyen ev sahipleri tüm yolları deniyorlar. En çok da kira uyarlama davası ile ev sahipleri kira zammında yasal sınırı aşabiliyorlar. Kira uyarlama davası nedir?
Kira uyarlama davası ile ev sahipleri kiraya nasıl zam yapabilirler?

Türkiye’de ev sahipleri kira fiyatlarına yüzde 25’ten fazla zam yapamıyorlar. Bu uygulama kiracıları korurken ev sahiplerinin de enflasyon karşısında ezilmelerine neden oluyor. Ev sahipleri de kendilerini bu durumdan kurtulacak formülleri devreye sokuyorlar. Bunun en garanti yolu kira uyarlama davası açmak oluyor. Ancak bu davayı açmak ve davayı neticelendirmek hiç de kolay değil.

ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLİYOR

Kira uyarlama davası açmak isteyen ev sahibi yasalar gereği önce arabulucu aşamasını geçmek zorunda. Bunun için arabulucuya giden ev sahibi kira zammı talebini ileterek kiracı ile bir ortak noktada buluşmayı deniyor. Bu süreç yaklaşık 1 ay kadar sürecektir. Burada ev sahibinin niyeti anlaşma sağlamak değil bir yasal aşamayı aşmak olduğu için taraflar uzlaşamayacaktır.

MAHKEMEYE BAŞVURU YAPILIYOR

Arabulucu aşaması geçildikten sonra ev sahibi mahkemeye başvuru yaparak kira uyarlama davası açabiliyor. Burada dava açmaktan ziyade açılan davanın mahkemece kabul edilmesinin önemi bulunuyor. Her davanın kabul edilmesi garantisi bulunmuyor. Kira uyarlama davalarında uygulanan 5 yıllık kiracılık süresinin tamamlanması şartı mahkemece değerlendiriliyor. Eğer bu şart sağlanmışsa dava kabul ediliyor. Bu şart sağlanmıyorsa mahkeme davayı reddedecektir.

KİRA TESPİT EDİLİYOR

Dava açıldıktan sonra mahkeme bahse konu olan ev için kira değeri tespiti yapıyor. Bunun için de bilirkişi atanıyor ve bilirkişi heyeti bu kirayı güncelliyor. Kira değeri tespit edilirken emsal evlere, evin bulunduğu muhite ve buna benzer detaylara bakılıyor. Bu tespit edilen kiraya mahkemede bir de eski kiracı indirimi uygulanıyor. Sonrasında nihai karar veriliyor ve kiracının yeni kirası belirleniyor. Bu karara her iki taraf da uymak zorunda kalıyor.

Mahkemenin karar vermesi ile işin bitmediği istinaf aşaması ile sürecin 2 yılı aşabildiğinin unutulmaması gerekiyor.