Kira tespit davası ile kiraya ne kadar zam yapılabilir?

Ev sahipleri mahkemeye başvurup açtıkları kira tespit davası ile kiraya zam yapabiliyorlar. Bu yol tercih edilirse kiracının kirasına yüzde kaç zam yapılabilir?
Kira tespit davası ile kiraya ne kadar zam yapılabilir?

Kira zammı konusu ev sahiplerinin en muzdarip oldukları mesele haline geldi. Son iki yıldır kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması ile kiracılar kazançlı çıksalar da ev sahipleri zarar ettiler. Kira gelirleri enflasyonun çok altında artmasından şikayetçi olan ev sahipleri bu sorunun çözümünü kira tespit davasında arıyorlar. Bu davanın açılması durumunda kiraya zam uygulanmasındaki tüm takdir mahkeme kararı ile belirleniyor.

KİRA TESPİT DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kira tespit davası her ev sahibinin kafasına göre açabileceği bir dava değildir. Sulh hukuk mahkemelerinde açılabilen bu dava için arabulucu aşaması geçilmelidir. Bu aşamayı geçmek de davanın açılabileceğinin garantisi olmamaktadır. Bu davanın açılabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır.

Kira tespit davası için ilk şart geçerli bir kira sözleşmesidir. Bu kira sözleşmesi yazılı da olabilir sözlü de olabilir. Ancak sözlü kira sözleşmesinin ispatı zahmetli olabileceği için yazılı kira sözleşmesi olması durumunda daha kolay bir şekilde sonuç alınabilir.

Kira tespit davası açılabilmesi için kiracının kiracılık süresinin 5 yılı doldurmuş olması gerekiyor. İstisnai durumlar olsa de genellikle 5 yıldan kısa kiracılık durumunda bu davalar kabul edilmemektedir.

Kira tespit davası açılırken ev sahibinin kiraya yaptığı geçmiş zamlara da dikkat ediliyor. Eğer ev sahibi kira zammını yasal kira artış oranının üzerinden yapmışsa mahkeme bu ev sahiplerinin kira tespit davası açmalarına izin vermiyor.

KİRA NE KADAR ARTAR?

Kira tespit davasında kira fiyatını mahkeme yeniden belirlemektedir. Bilirkişi raporuna göre tespit edilecek olan kira bedeli ev sahibi için de kiracı için de bağlayıcıdır. Çeşitli parametrelerde bilirkişi bahsi geçen evin kira bedelini belirleyerek mahkemeye raporunu sunar. Bu raporda yazılı tutar üzerinde hakim kiracının eski kiracı olmasından dolayı yüzde 10-15 oranlarında indirim uygular. Bu şekilde evin yeni kirası belirlenir. Bu kira mevcut kiradan düşük de olabilir, iki katından fazla da olabilir. Ne kadar olacağının herhangi bir garantisi yoktur.

Kaynak:Haber Kaynağı