Kira sözleşmesi ile kiracılara 13 yıl güvencesi veriliyor!

Ev sahiplerinin kira sözleşmesi ile kiraya verdikleri evler zamanla başlarına dert oluyor. Evi kiralayan kiracı bazı koşulları yerine getirirse 13 yıl evden çıkarılamıyor.
Kira sözleşmesi ile kiracılara 13 yıl güvencesi veriliyor!

Ev sahipleri için sık sık kiracı değiştirmek büyük bir avantaj oluyor. Bu şekilde eve gelen her yeni kiracıdan daha yüksek kira bedeli talep eden ev sahipleri yüksek bir kira geliri elde etmiş oluyorlar. Aynı kiracı ile kira sözleşmesi yenilense yapılacak artış oldukça düşük kalacak ve 3-4 yıl geçtikten sonra kira önemsiz bir tutara gerileyecek. Bundan dolayı kiracılar evden çıkarılmak isteniyor. Ancak bir kiracının evden çıkarılması hiç de kolay değil.

13 YIL KURALI EV SAHİPLERİNİN BAŞINA DERT OLUYOR

Evini kiraya veren ev sahipleri kiracıyı evden çıkarmak istediklerinde keyiflerine göre hareket edemiyorlar. Kiracı eğer kira ödemesini düzenli olarak yapıyorsa, eve iyi bakıyorsa, ev sahibinin kanıtlanabilir şekilde eve ihtiyacı yoksa kiracının evden çıkarılması oldukça zor oluyor.

Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kanuni süresinde ev sahibine haber vermek koşuluyla kiracılar bu sözleşmeyi sona erdirebiliyorlar. Ancak bu hak ev sahiplerine verilmiyor. Ev sahipleri için bu hak 10 yıllık süre dolduktan sonra geçerli oluyor. Ancak bu 10 yıllık sürenin hesaplanması genellikle yanlış yapılıyor.

Kiracı evi kiraladıktan sonra 1 yıl geçince kira sözleşmesi otomatik olarak uzuyor. Bu şekilde 10 defa kira sözleşmesi uzatılınca toplam süre aslında 11 yıl oluyor. Bu da ev sahibinin kiracıyı gerekçe göstermeden evden çıkarabilmesi için en az 11 yıl geçmesi anlamına geliyor. Ancak 11 yıl da yeterli olmayacaktır.

11 yıllık süre dolduktan sonra kiracıya evden çıkmasını bildiren ev sahibi muhtemelen olumsuz yanıt alacak ve hukuki süreç başlatmak zorunda kalacaktır. Bu süreç de en az 2 yıl devam edecektir. Böylece bir kiracının evden çıkarılması için toplamda 13 yıl gerekiyor. 13 yıldan önce haklı bir gerekçesi olmayan ev sahibi kiracının istememesi durumunda evden çıkaramıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı