Kira sözleşmeleri ne zaman E-devlet üzerinden yapılacak?

Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak devrim gibi bir karar alındığını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı. Kira sözleşmeleri ne zaman E-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek?
Kira sözleşmeleri ne zaman E-devlet üzerinden yapılacak?

Türkiye’de kiracılar ile ev sahiplerini çok yakından ilgilendiren yeni bir uygulamaya geçiş yapılacak. Bu uygulamanın ilk sinyalini ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı. Bakan Mehmet Şimşek ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılacak kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılacağını duyurmuştu. Şimdi herkes kira sözleşmelerinin ne zaman E-devlet sistemine taşınacağını merak etmeye başladı.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE SİSTEM DEĞİŞİYOR

Kira sözleşmeleri şu anda sıradan bir kağıt ile çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Hatta yasalara göre kira sözleşmesinin yazılı olması da şart değil. Mahkemeler sözlü kira sözleşmesini bile kabul ediyorlar. Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak devrim gibi bir değişikliğe imza atılmaya hazırlanıyor. Artık yazılı kira sözleşmesi yapmanın bile bir önemi olmayacak.

Kira sözleşmeleri için alınan karar gereği artık E-devlet üzerinden yapılacak. Bu şekilde hem kiracılar hem de ev sahipleri koruma altına alınmış olacak. Taraflar haklarını bu yöntemle çok daha iyi şekilde savunma imkanı bulacaklar. Kira zamlarından kiracılık süresinin sona ermesine kadar tüm detaylar kayıt altında tutulacak olan kira sözleşmesine göre yapılabilecek.

EV SAHİPLERİ KAYIT ALTINA ALINACAKLAR

Türkiye’de devletin en çok vergi kaybı olan alanlardan birisi de kira gelir vergisi oluyor. Bu kira gelirleri çok ispatlanabilir olmadığı için ev sahiplerinin beyanları esas alınıyor. Ancak çoğu ev sahibi kira geliri vergisi için beyanname bile vermiyorlar. Kira sözleşmeleri E-devlet üzerinden yapıldığında ev sahibinin kira geliri de devlet tarafından bilinecek ve izlenebilecek. Dolayısıyla kuruşu kuruşuna kira gelir vergisi ödemesi yapılacak.