Kira borcu takıp kaçan kiracıdan para nasıl alınır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan bazı durumlar merak uyandırıyor. Bir kiracı borcu olduğu halde ev sahibine bu borcu ödemeden evi boşaltıp giderse ne olur?
Kira borcu takıp kaçan kiracıdan para nasıl alınır?

Türkiye’de kiracılar ile ev sahipleri arasından normal olmayan bazı durumlar meydana gelebiliyor. Bazı kiracılar ev sahiplerine kira borçları olmasına rağmen evi boşaltıp izlerini kaybettirebiliyorlar. Bu durumda olan ev sahipleri alacaklarını nasıl tahsil edebileceklerini merak ediyorlar. Bu durum karşısında ev sahiplerini oldukça zor bir süreç bekleyebilir. Ev sahiplerinin atması gereken adımlar nelerdir?

KİRACI KAÇARSA EV SAHİBİ NE YAPAR?

Kiracının evden kaçması durumunda ev sahibine borcu varsa ev sahibinin bu alacağını tahsil etmesi için bazı yolları takip etmesi gerekiyor. Bu durum karşısında ev sahibi alacağını icra yolu ile tahsil etmeye çalışmalıdır. Ancak bu hiç de kolay olmayacaktır. Ev sahibi kiracıyı icraya verecekse kiracının bir adresini bildirmesi gerekiyor. İcra Dairesi’nin kiracıya başlatacağı haciz işleminin bildirimi için bir adres olması gerekiyor. Bu adres biliniyorsa süreç daha kolay işletilecektir.

Adresi bulunamayan kiracı için ise oldukça uzun bir süreç yaşanabilir. Kiracıya bildirim yapılmadan icra takibi başlatılamayacak. Kiracının ilgili borca itiraz hakkı bulunuyor ve bu hak tebligat yapıldıktan sonra 7 gün içinde kullanılmalıdır. Kiracının adresi biliniyorsa yapılacak olan tebligatın ardından kiracı borcu inkar ederse icra işlemi durdurulacaktır.

İcra işlemi durdurulmuş ise ev sahibi konuyu mahkemeye taşıyarak borcun tahsilini isteyecektir. Bu mahkeme de 1-2 yıl sürecektir. Bu süreç sonunda ise ev sahibi parasını faizi ile beraber alır. Kiracıların bu durumda kaçacak yerleri olmayacaktır. Ancak eğer kiracının adresi ev sahibi tarafından bilinmiyorsa bu süreç işletilemeyecektir. Bu durumda olan çok sayıda ev sahibi kira borcunu yıllar geçmesine rağmen kiracılardan tahsil edemiyorlar.