Kendim oturacağım diyen ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede evden çıkarabilir?
Ev sahipleri ile kiracılar tahliye konusunda sık sık karşı karşıya geliyorlar. Bu süreçte de tarafların yasal haklarını bilerek kullanmaları sürecin uzamasına neden olabiliyor. Kiracılar için bir avantaj olan bu durum ev sahipleri için dezavantaja dönüşebiliyor. Ev sahibinin evden çık talebine olumsuz yanıt veren kiracılar ise yasal haklarını bilerek hareket ettiklerinde ev sahiplerini biraz uzun bir süreç bekliyor.
EV SAHİBİNİN İHTİYACI VARSA
Ev sahibinin kiradaki eve ihtiyacı olabilir. Bu durum karşısında kiracının kapısını çalan ev sahibi evden çıkmasını istiyor. Bu aşamada kiracı ev sahibinin isteğine olumlu yanıt verir ve evden çıkarsa arada herhangi bir sorun kalmıyor. Ancak kiracı da düzeninin bozulmasını istemediği için yasal haklarını kullanmayı tercih edebilir. Bazı ev sahiplerinin bu durumu kiracıyı evden çıkarmak için koz olarak kullandığı da biliniyor. Bu durum karşısında kiracılar da ev sahiplerinin gerçekten eve ihtiyaçları olduğuna inanmayabiliyorlar.
MAHKEME TEK SEÇENEK!
Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa ve kiracı evden çıkmaya yanaşmıyorsa mecburen yasal yollar kullanılacaktır. Bu durum karşısında ilk olarak ev sahibinin arabulucuya başvurması gerekiyor. Bu süreçte anlaşma olmayacaktır ama yaklaşık 1 ay geçecektir. Sonrasında ev sahibi mahkemeye başvurup dava açabilecek. Bu dava başladığında ise ev sahibi eve ihtiyacı olduğunu mahkemeye ispat etmek zorundadır.
Ev sahibinin eve gerçekten ihtiyacı olduğuna mahkeme kanaat getirirse o zaman kiracı için tahliye kararı çıkar. Ancak bu sefer de kiracı davayı bir üst mahkemeye taşıyabilir. Neticede kesin kararın çıkması için yaklaşık 2 yıllık sürenin geçmesi gerekiyor. Bu durum oldukça uzun bir süre olduğu için taraflara davalık olmadan anlaşma yolunu bulmaları tavsiye ediliyor.