KADES İLE TEK DOKUNUŞTA TEHLİKEYE KARŞI KOYUN

Kadına yönelik şiddeti engellemek ve tehditlere karşı hızlı refleks göstermeyi amaçlayan KADES uygulaması devreye girdi. İşte KADES ile ilgili merak edilenler...
KADES İLE TEK DOKUNUŞTA TEHLİKEYE KARŞI KOYUN

Kadınların güvenliğini sağlamak ve olası bir tehdit durumunda en hızlı şekilde müdahale etmek üzere hazırlanan KADES uygulaması mobil marketlerde yerini aldı. “İhtiyacınız olduğunda KADES yanınızda” sloganı ile hazırlanan Kadın Destek Uygulaması KADES’in tanıtımı içinse Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir klip yayınlandı.

KADES Nedir ?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ve akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanılabilen ücretsiz mobil uygulama KADES, şiddet mağduru ya da şiddete uğrama ihtimali bulunan kadınların kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabilmesini sağlıyor. Zaman kaybını önleyen ve çok hızlı işleyen uygulamada adrese yönlendirilen kolluk kuvvetleri mağdur kadınlara en kısa sürede yardım etmeyi hedefliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “Kadın Destek Mobil Uygulaması (KADES) ile birlikte şiddetle mücadelemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanını daha da genişletmiş olacağız. Bu sistem sayesinde artık şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan kadınlarımızın ihbarlarına en hızlı şekilde ulaşacağız” dedi.

Son yıllarda EGM’nin yaptığı çalışmalar neticesinde Kadın’a şiddet ve bu tür olayların en aza indirgenmesi amaçlanıyor. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen KADES, şiddet mağduru, cinsel saldırı, taciz gibi eylemlere maruz kalan kadınların en büyük yardımcısı olmayı hedefliyor.

KADES Uygulaması Nasıl Kullanılır ?

Uygulama sanal mağazalardan akıllı cep telefonlarına indirilebiliyor.

KADES’i akıllı telefonunuza indirdikten sonra kimlik bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Aynı ekranda bir de kullanıcı sözleşmesi bulunuyor.

  1. Bu ihbar uygulaması, yalnızca aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında mağdur olan kadınlar tarafından kullanılacağından, T.C Kimlik numaranıza göre Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veri tabanından gerekli kontrolleri sağladıktan ve telefonunuza SMS olarak gönderilen kod girildikten sonra aktif hale gelecektir.
  2. Uygulama kullanılmadan önce telefonunuzun “konum bilgisinin”  açık olduğundan mutlaka emin olunuz.
  3. Uygulama aktif olduktan sonra “ Yardım iste” butonuna basmanız halinde talebiniz ihbar niteliği kazanacak ve mevcut konumunuza ekip yönlendirilecektir.
  4. Asılsız ihbarda bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanunun 271. Maddesinin “ işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.” hükmü gereğince gerekli yasal işlem yapılacaktır.

Ayrıca şiddete uğradığınızda psikolojik, sosyal, ekonomik ve hukuki destek almak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ilinizdeki ŞÖNİM’e ulaşabilir, ALO 183’ü 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.