Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Bugün 2022 yılı Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayma erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız.
Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Bugün, tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. Haber siteniz www.usakgundem.com , barışa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, mübarek Ramazan Ayı boyunca hazırladığı özel Ramazan sayfaları ile bu kutsal ayın manevi hazzını hep birlikte yaşamak ve yaşatmak amacıyla sizler için özel Ramazan ayı sayfaları hazırladı. Beğeneceğinizi umar;

bu vesileyle tüm halkımızın Ramazanı Şerifini tebrik eder hakkımızda hayırlar getirmesini dileriz.

“Euzu billahi mineşşeytanirracim bismillahirrahmanirrahim. Âlemlerin Rabbine sonsuz hamd-ü senâlar olsun…

Selam ve senad ahir zaman nebisi vahyin son temsilcisi Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e olsun

Yine selam ve senad, niçin yaratıldığının bilincinde olan ve yaradılışına uygun olan hassasiyeti ve gayreti gösteren kâmil Müslümanların üzerine olsun inşallah.

Uğurladığımız andan hasretle yolunu gözlediğimiz ayların en güzeli, bereket mevsimi, Kur’an mevsimi, oruç mevsimi Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşmüş bulunuyor.

Allah nasip ederse Cuma’yı Cumartesiye bağlayan ilk gece teravih namazını kılmış olacağız. Allah ömür verirse de farz olan Ramazan orucumuzu da Cumartesi günü tutacağız. Böylece Ramazanımızı en iyi şekilde değerlendirme yönünde gayret sarf edeceğiz.

Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Recep ayına yaklaştığımız zaman Cenabı Allah’a şöyle temenni ediyordu: “Allah’ım Recep ayını bize mübarek kıl, Allah’ım Şaban ayını bize mübarek kıl. Yüce Allah’ım bizi Ramazan ayına kavuştur.” Tabi bizde Peygamber Efendimizin bu dilek ve temennilerine iştirak ediyoruz.

“BİN AYDA BULUNMAYAN HAYIRLI BİR GECE VAR Kİ”

Hamd olsun, Cenabı hak bu yılda bizi Ramazan ayına kavuşturdu. Recep ve Şaban aylarını geride bırakıp ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Şaban ayının son gününde bir hutbe irat ederek dedi ki;

“Ey Müslümanlar!

Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerimize düştü. Bunun içerisinde Kadir bulunmayan bin aydan daha hayırlı bir gece vardır. Bu da “Kadir Gecesi” dir.”

Bu ay Allah’ın günlerinde orucu farz, teravihi nafile ibadet kıldığı mübarek bereket ve fazilet mevsimidir. Kadir Gecesi’nde Kur’anı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Ama artı parantez, hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Kadir gecesi mutlaka Ramazan ayının içerisindedir. Ama illa Ramazan ayının 27. Gecesi diye bir şart yoktur. Bir Müslüman için Ramazan ayının birinden otuzuna kadar kadir gecesi’ni aramak en akılcı yoldur. Bakarsınız, kadir gecesi, 1,3, 5 25’i olabilir.

Ramazan ayının sonuna doğru olduğu konusunda Peygamberimiz Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimizin ağırlıklı ifadeleri vardır. 27. Gecesi olduğu ağırlık kazanmaktadır. Bu nedenle İslam alemi Ramazan’ın 27. gecesini Kadir Gecesi kabul etse de kesin değildir. Ben, sizleri bu konuda uyarmakta fayda mülahaza ediyorum.

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem, “Bu ayda kim hayır işlerse bir farzı yerine getirmiş kadar sevap işlemiş olur. Bu ayda kim bir farzı yerine getirirse başka aylarda 70 farzı yerine getirmiş gibi sevap kazanır” buyuruyor.

Allah Resulü diyor kİ; “Bu ay sabır ayıdır. Sabır Müslümanın silahıdır. Sabrın karşılığı da cennettir.”

Bu ay, ihsan, yardımlaşma ve eşitlik ayıdır. Bu ay, müminin rızkının arttığı bir aydır. Bu ayın başı rahmet, orası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluştur.

Peygamberimiz, Ramazan ayındaki Kadir Gecesi’ne dikkat çekmiştir. Ramazan’ın her gecesinin Kadir Gecesi olması söz konudur. Kur’an, Kadir Gecesi’nde indirildi. Bu Ramazan ayı bizler için bir milat olsun. Bundan önce ufak tefek zikzaklar söz konusu olabilir. Günah işlemiş olmamız insan olmamız ashabıyla mümkündür. Hatalarımız kusurlarımız, ihmallerimiz var ise bundan sonraki hayatımız süresince böyle hataların hayatımızda yer bulmayacağı konusunda kararlılığımızı ortaya koyalım.

MÜSLÜMANLAR KUR’AN İLE TEMİZLENMELİ

Geçmişte yapmış olduğumuz hataları bundan sonra yapmayacağımıza kesin bir söz verelim. Bundan sonra bu hatalar ve kusurlar hayatımızda az olsun. Bu Ramazan ay da inşallah buna vesile olsun.

Bu Ramazan ayında kirlenen gönüller, gözler, diller, kulaklar ve hatta eller ve ayaklar Kur’an ile tertemiz olsun. Bütün belleğimiz Kur’an’ın nuru ile dolsun.

Müslüman bu ayla Kur’an ile mutlaka temizlenmeli, Oruç, günahlara karşı bir zırh, bir kalkan, bir takva elbisesi gibi kuşanılmalıdır.

Orucu ayak tırnaklarımızdan, başımızın saç kıllarına kadar bütün benliğimiz hissetmelidir. Çünkü benliğimize etki etmeyen oruç sadece aç ve susuz kalmaktan ibarettir. Orucumuz, aç ve susuz kalmaktan öteye geçmeli, orucun hazzı, zevki mutlak hissedilmeli, orucun lezzetine varılmalı, orucun ne büyük ve faydalı bir ibadet olduğu bize mutlaka hâkim olmalıdır. Çünkü oruç, bizim fakirlerin halini anlamımızı sağlayacaktır. Oruç, bize sabretmeyi öğretecektir.

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretlerinin bize, “En büyük düşman” diye gösterdiği nefsimizi frenlememize inşallah sebep olacaktır ve oruç her haliyle bize takva hayatı yaşatacaktır.

‘SABREDEREK, ORUÇ TUTARAK VE NAMAZ KILARAK ALLAH’TAN YARDIM DİLEYİN’

Hepimizi biliyoruz ki; Ramazan ayının öne çıkan özelliklerinden birisi teravih namazlarıdır. Teravih namazı sünnettir. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem tavsiye etmiştir. Ama kesinlikle farz namazları ile mukayese edilmemelidir. Bizim toplumumuzda teravih namazları farz gibi algılanmakta, hatta toplumun bazı kesimleri tarafından farzdan öncelikli kabul edilmektedir.

Teravihlerimizi kılalım. Ama teravih namazlarımızı kılarken beş vakit namazımızı da ihmal etmeyelim. Ramazan ayı boyunca beş vakit namazımız kılalım. Ramazan ayından sonra da ömrümüz süresince beş vakit namazımızı ihmal etmeyelim. Çünkü Müslümanı ayakta diri tutan kıldığı namazlardır.

Cenabı Hak, Bakara Suresi’nde şöyle buyuruyor; “Ey iman edenler! Sabrederek, oruç tutarak ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir.”

Gelmesi ile ferahladığımız Ramazan ayında sağanak sağanak yağacak olan rahmetinden ve bereketinden istifade edelim. Biz, insanız, beşeriz, şaşarız. Mutlak kusurlarımız vardır.

Bu hata ve kusurlarımızdan dolayı Cenabı Hak’tan özür dileyelim. Tövbe istiğfar edelim. Tövbe istiğfar etmenin ötesinde artık bu günahlar bir daha hayatımızda yer bulmasın. Günahlarımızdan kurtulma pişmanlığımız, bir daha dönmeme kararlığında olsun İnşallah.

Cenabı Hak, hepimizi Ramazan ayının rahmetinden, bereketinden, sonunda da affından mağfiretinden istifade ettirdiği kullarından eylesin. Ramazan ayı, Uşak için, bölgemiz için, ülkemiz için, İslam âlemi için, hatta bütün insanlık için hayırlara vesile eylesin.”

HAZIRLAYAN / SALİH KILINÇ