Hisseli tapusu olanlar dikkat! Hemen E-Devlet’e girin, tapunuz elden gitmesin!

Hisseli tapu sahipleri için çok önemli bir uyarı yapıldı. Hisseli tapuları olanların E-Devlet üzerinden tapularını kontrol etmeleri istendi.
Hisseli tapusu olanlar dikkat! Hemen E-Devlet’e girin, tapunuz elden gitmesin!

Türkiye’de gayrimenkulleri olanlar için bu gayrimenkullerin tapusunun olması çok büyük bir güvence olarak görülüyor. Müstakil tapular için bu güvence çok büyük anlamlar ifade ediyor. Müstakil tapusuna sahip olunan bir gayrimenkul ile alakalı olarak herhangi bir aksaklık, hesapta olmayan bir durum gibi bir olumsuzluk yaşanması imkansız. Ancak iş hisseli tapu olunca o zaman riskler çok değişiyor.

HİSSELİ TAPU GÜVENLİ DEĞİL Mİ?

Hisseli tapular da devlet güvencesinde olan resmi belgelerdir. Ancak burada işi karıştıran kurulan ortaklıktır. Gayrimenkule birden fazla kişi sahip olacağı ve hisse payları oranında gayrimenkulde söz haklarının olacağı unutulmamalıdır. Tüm bunlardan öte önalım hakkı var ki tüm meseleyi karıştıran da bu hak ve buna bağlı olarak oluşan haklardır. Güvenli bir ortaklık ilişkisinde hisseli tapuların herhangi bir arızaları bulunmamaktadır. Ortaklar arasında güven olmadığında ise hisseli tapuların riski çok yüksektir.

RİSK NEDİR?

Hisseli tapular için en önemli risk ortaklığa hiç tanımadık birisinin dahil olup o kişinin “ya al ya ver” gibi gayet hukuki bir yolla tüm hisselere sahip olma ihtimalidir. Bu şekilde yok pahasına hisseler satın alınabilir, kişiler de tapularından böylece olabilirler. Bunu engellemenin yolu ise bunu neredeyse meslek haline getirmiş kişilerin gayrimenkullere ortak olmalarını engellemektir.

Normal koşullarda bir gayrimenkulde hisse payı satılacaksa önalım hakkı diğer ortaklarındır. Tapu tescili 3. kişilere yapılsa dahi önalım hakkı kullanılıp bu tescil iptal edilebilir. Ancak bu hakkın hiç işlemediği bir yer var. O da tapunun hissedarının icralık borcu varsa ve hisse payı icra yoluyla satılırsa o zaman önalım hakkı olmayacaktır. Bu durumda 3. kişiler kolaylıkla hisse payını satın alıp tapuya ortak olabilirler.

E-DEVLET’TEN KONTROL İMKANI!

Zor durumda kalmak istemeyen hisse sahipleri sık sık tapularının kontrollerini E-Devlet üzerinden yapmalıdırlar. Ayrıntılar kısmında tapu üzerinde herhangi bir işlen var ise görülebilecektir. Ortaklardan birisinin icralık borcu varsa satış konumuna gelmeden bu yolla öğrenilebilir ve borç kapatılarak gayrimenkul kurtarılabilir.