Hiç bilinmiyordu yeni fay hattı bulundu! İzmir İstanbul depremi beklerken asıl büyük tehlike o ilimizde

2023 senesinde 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremleri sonrası fay hatları inceleme altına alınırken yeni bir fay hattı daha keşfedildi.
Hiç bilinmiyordu yeni fay hattı bulundu! İzmir İstanbul depremi beklerken asıl büyük tehlike o ilimizde

Hiç bilinmiyordu yeni fay hattı bulundu! İzmir İstanbul depremi beklerken asıl büyük tehlike o ilimizde - 6 Şubat tarihinde Türkiye'ye büyük acılar yaşatan Kahramanmaraş depremi yaşanmış, 11 ilde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken milyonlarca insan yıkılan evleri nedeniyle başka illere göç etmek zorunda kalmıştı.

Yaşanan deprem sonrasında ortaya çıkan enerji pek çok fay hattını harekete geçirmiş, büyük bir sismik hareketlilik başlamıştı. Bir daha böyle büyük acılar yaşanmaması için araştırmalar başlarken özellikle de üniversitelerde araştırma birimleri geniş çaplı incelemeler yapmıştı. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği bölümünden araştırmacılar Şemdinli-Yüksekova fay hattı üzerinde inceleme başlatmıştı. Araştırmanın sonuçları açıklandı.

ŞEMDİNLİ - YÜKSEKOVA FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

20 Nisan tarihinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Prof. Dr. Nurullah Hanilçi ve ekibi araştırma yapmak üzere bölgeye gitmişti. Araştırmaların ilk sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk bölgede yeni bir fay hattı keşfettiklerini açıkladı.

Öztürk yapmış olduğu ön değerlendirmesinde "Şemdinli-Yüksekova fayı burada. Yüksekova düzlüğünü görüyorsunuz, burada güneyini sınırlıyor, Şemdinli'den devam ediyor, Irak'a doğru uzanan bir fay. Yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Yalnız Şemdinli'de zemin yapısı daha iyiydi. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ama Yüksekova'da zemini daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkilenmesi yüksek olacak." diyerek bölgenin riskli olduğunu vurguladı.

hakkari-deprem.jpg

HAKKARİ'DE DEPREM OLUR MU, BEKLENİYOR MU?

Son araştırmalara göre deprem riski olduğu ortaya çıkan Hakkari bölgesinde bir önceki depremin tarihsel verileri olmadığı ifade edilirken bu nedenle deprem döngüsü hesaplanamıyor. Ancak üniversitenin bulunan deprem hattı üzerinden incelemelerini yoğunlaştırarak yeni bir veri açıklaması bekleniyor.