Herkesin evinde var sakın dışarı çöpe atmayın! O eşya yıllar sonra servet değerine ulaştı içinde altın var

Türkiye'de milyonların evinde bulunan eşyaların servet değerinde olduğu paylaşıldı.
Herkesin evinde var sakın dışarı çöpe atmayın! O eşya yıllar sonra servet değerine ulaştı içinde altın var

Herkesin evinde var sakın dışarı çöpe atmayın! O eşya yıllar sonra servet değerine ulaştı içinde altın var - Türkiye'de milyonların evinde bulunan eşyaların servet değerinde olduğu paylaşıldı. Dünya genelinde gelişen teknolojiyle birlikte artık teknolojik cihazların küçük servet değerinde satılırken artık eşyaların kullanım ömürlerinin de kısa olduğu ifade edildi. Bu süreçte akıllı cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar da artık yeni özellikli ürünler sonrasında değişebiliyor.

Artık yeni dönem ile pek çok kişinin arızalanan cihazlarını bir fırsat olarak gördüğü ve üst modele de geçiş için kullandıkları belirtilirken artık her evde en az 2 cep telefonu olduğu verileri paylaşılırken; 2022 yılı itibariyle de ilk çeyreğe ilişkin açıklanan resmi veriler doğrultusunda Türkiye genelinde 705, milyon mobil hat dahil toplam 88,8 milyon telefon bulunuyor. Kullanım ömrü sona eren teknolojik cihazlarda da aslında bir servet yattığına dair gelen bilgiler yer alıyor.

ESKİDİ VE BOZULDUYSA..

Gelen haberlere göre Türkiye'de kişi başına her yıl 8 kilogramlık bir elektronik atık üretimi olurken bu atıkların da büyük bir bölümü çöpe gönderiliyor. Vatandaşlar çöpe attıkları bu cihazların içerisinde ise aslında büyük bir servet yatıyor. Ülke geneli artan enflasyon rakamları, döviz kuru ve yaşanan çip krizleri sonrasında elektronik cihazlarında da değerinin her geçen gün arttığı ve bozuk cihazların içine de çiplerin yanı sıra altın ve paladyum gibi birçok önemli parçaların yer aldığı ifade edildi.

55 MİLYAR EUROLUK BİR DEĞER!

Türkiye'de cep telefonlarının yerine televizyon, dizüstü veya masaüstü bilgisayar, tablet gibi de günlük hayatta elden düşmeyen pek çok bu cihazların parçalarında da aslında servet değeri olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler Üniversitesi ile birlikte de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından yayımlanan bu raporlar ile birlikte de Türkiye'de 623 ton e-atık olduğu da ifade edildi.

Gelen bu raporlarda sadece telefonların içerisinde bulunan materyallerin de toplam değerinin 55 milyar euro olduğu açıklandı.

Ülke geneli cep telefonlarının da elektrik aksamları içerisinde iletkenliği artırabilmek adına altın ve paladyum kullanıldığı ifade edilirken de telefon içerisinde ki ana kart; 14 ve 22 ayar altının yanı sıra değerli paladyum ve işe yarayan diğer parçalar dahilinde de her telefonun çöpe atıldığında küçük bir servetin de bu süreçte çöpe gittiği ifade edildi.