Halkalı güneş tutulması ne zaman saat kaçta yaşanacak, Türkiye'den izlenecek mi?
2024 yılının ikinci ve son Güneş tutulması için geri sayım başladı. 8 Nisan'da ABD'de gözlemlenen tam Güneş tutulmasının ardından, 2 Ekim Çarşamba günü gerçekleşecek halkalı Güneş tutulması, gökyüzü meraklılarını heyecanlandırıyor.
HALKALI TUTULMANIN ZAMANI VE İZLENEBİLECEK BÖLGELER
Halkalı Güneş tutulması, Dünya saati ile (UTC) 15:42'de kısmi aşama ile başlayacak. Halkalı aşama ise 16:50 civarında görülmeye başlanacak. Tutulmanın zirve noktası 18:45'te gerçekleşecek ve tüm olay 21:47'de sona erecek. Tutulmanın en iyi gözlemlenebileceği yerler arasında:
- Rapa Nui (Paskalya Adası), Şili: Yerel saat ile 14:03'te başlayacak ve ortalama 6 dakika kadar devam edecek.
- Cochrane, Şili: 17:21'de 5 dakika 40 saniyelik bir halka görünümü sunacak.
- Perito Moreno Milli Parkı, Arjantin: 17:21'de 6 dakika 17 saniyelik etkileyici bir gösteri sergileyecek.
- Puerto Deseado ve Puerto San Julian, Arjantin: Sırasıyla 3 dakika 22 saniye ve 5 dakika 12 saniye sürecek halkalı görünüm sunacak.
Kısmi tutulma ise daha geniş bir coğrafyada izlenebilecek. Örneğin, Arjantin'in Ushuaia kentinde tutulmanın %72'si, Falkland Adaları'nda %84'ü, Şili'nin Villarrica kentinde %63'ü ve Brezilya'nın São Paulo şehrinde %10'u gözlemlenebilecek.
HALKALI TUTULMANIN ÖZELLİKLERİ VE TAM TUTULMADAN FARKI
Halkalı Güneş tutulması, Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığının tam tutulmaya göre daha çok olduğu anlarda meydana gelir. Bu durumda Ay, Güneş'in tamamını kapatamaz ve Güneş'in kenarları parlak bir halka şeklinde görünür. Bu nedenle "ateş çemberi" olarak da adlandırılır.