Fay hattı üzerinde olan 45 il ve altından fay geçen 110 ilçe! Evimin altında fay geçiyor mu?

Türkiye bugün peş peşe gelen deprem haberleri ile sarsılmaya devam ederken yaşanan fay hareketliliği vatandaşları tedirgin etti. Altından fay hattı geçen ilçeler ve iller ile deprem riski yüksek olan bölgeler belli oldu.
Fay hattı üzerinde olan 45 il ve altından fay geçen 110 ilçe! Evimin altında fay geçiyor mu?

Fay hattı üzerinde olan 45 il ve altından fay geçen 110 ilçe! Evimin altında fay geçiyor mu? - Bugün peş peşe gelen deprem haberleri ile Türkiye bir kere daha büyük korku yaşarken altından fay hattı geçen iller ve ilçeler merak konusu olmuştu.

MTA deprem haritası güncellenirken deprem riski yüksek bölgeler de belli oldu. 6 Şubat depremleri ile Türkiye büyük bir yıkıma uğrarken 50 binden fazla vatandaşımız ne yazık ki kendi evlerinin altında kalarak hayatını kaybetmişti. Deprem nedeniyle yüksek riskli iller ve ilçeler konusunda yeni açıklama Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından yapıldı.

DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLLER HANGİLERİ, HANGİ İLLERDE DEPREM BEKLENİYOR?

Tüysüz Türkiye'de her an şiddetli bir deprem üretme potansiyeli olan çok sayıda fay hattı olduğunu belirterek "Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor" diyerek deprem riski yüksek olan illeri açıkladı.

deprem-riski.jpg

Türkiye'de şehir merkezinden diri fay hattı geçen 24 kent olduğu belirlenirken 110 ilçenin ise aktif fay hattı üzerine kurulu olduğu ifade edildi.

ilce-listesi.jpg

ALTINDAN DİRİ FAY HATTI GEÇEN İLÇELER LİSTESİ 2024! HANGİ İLÇELER FAY HATTI ÜZERİNE KURULU?

ADIYAMAN: Gölbaşı AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı ANKARA: Şereflikoçhisar ANTALYA: Demre AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar BALIKESİR: Gönen, Manyaz BATMAN: Kozluk BİNGÖL: Karlıova, Yedisu BOLU: Gerede, Yeniçağa BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa ÇANAKKALE: Çan, Yenice ÇORUM: Laçin DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz

liste-2.jpg

DİYARBAKIR: Lice DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ELAZIĞ: Palu, Sivrice ERZİNCAN: Üzümlü ESKİŞEHİR: İnönü GAZİANTEP: İslahiye HAKKARİ: Şemdinli HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, Tire K.MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar KIRIKKALE: Keskin KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın KÜTAHYA: Gediz, Simav MALATYA: Akçadağ

MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu MERSİN: Çamlıyayla, Mut MUĞLA: Menteşe, Milas MUŞ: Korkut, Varto NİĞDE: Altunhisar, Bor OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca ŞANLIURFA: Bozova SİİRT: Eruh ŞIRNAK: Beytüşşebap SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye VAN: Çaldıran, Özalp YALOVA: Altınova, Çınarcık.

Liste bu şekilde yayımlanırken Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu ve her şehirde sanki yarın deprem olacakmış gibi bir yaşam tarzı benimsenmesi gerektiği ifade edildi.