Evinizi, arsanızı kaptırmayın! Aile içi miras paylaşımı nasıl olur?

Miras paylaşımları aile içinde sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyenlerin miras hakları ellerinden alınabiliyor. Aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir?
Evinizi, arsanızı kaptırmayın! Aile içi miras paylaşımı nasıl olur?

Miras paylaşımı yapmak aileler arasında en büyük huzursuzluk nedeni oluyor. Kardeşler bu miras paylaşımından dolayı kanlı bıçaklı hale geliyorlar. Hatta öfkesine hakim olamayanların kardeş katili oldukları bile görülüyor. Oysa miras paylaşımı yapmak yasal sınırlar çerçevesinde kaldıkça adil bir şekilde olabiliyor. Bunun için aile içi miras paylaşımında uygulanacak kuralları bilmek yeterli oluyor.

HAKKINIZI ELİNİZDEN ALIRLAR

Miras paylaşımının nasıl olacağı, kimin ne kadar miras payı alacağı yasalar tarafından net bir şekilde belirleniyor. Bu yasaları bilenler haklarının gasp edilmesine izin vermiyorlar. Ancak yasalardan habersiz olanlara ait olması gereken evler, arsalar diğer mirasçıların üzerine geçiyor. Burada çok büyük zararlar edilebiliyor.

İLK BİLİNMESİ GEREKEN SAKLI PAY!

Aile içi miras paylaşımında ilk bilinmesi gereken konu saklı pay meselesidir. Saklı denilen miras payı devlet güvencesindedir ve ne sebeple olursa olsun kimse bu hakkı gasp edemez. Miras bırakan bile bir mirasçının saklı payını ondan alıp bir başka mirasçıya veya 3. kişiye devredemez.

Saklı pay yasaların mirasçılara tanıdığı bir haktır. Çocuklar anne ve babalarının mal varlıkları içerisinde saklı paya sahiptirler. Bu saklı pay oranı çocuklarda yüzde 50’dir. Somutlaştırılacak olursa bir ebeveynin 10 evi varsa bu evlerden 5’i çocukların saklı payıdır. Dolayısıyla o ebeveyn bu 5 evi miras yoluyla veya mirastan mal kaçırmak amacıyla bir başkasına devredemez. Devrederse bu devir işlemi mahkemece bozulur.

AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI NE ŞEKİLDE YAPILIYOR

Aile içi miras paylaşımı kardeşler arasındaki miras paylaşımıdır. Baba vefat ettiğinde eşi sağ ise onun da mirasta payı olmaktadır. Sağ değilse tüm miras çocuklar arasında paylaştırılır. Eş sağ ise mirasın dörtte biri ona ait olacaktır.

Eşin sağ olmadığı denklemde ise miras paylaşımı çocuklar arasında eşit paylarda, biri bir diğerinden üstün olmayacak şekilde yapılır. Türkiye’de sıklıkla görülen kız çocuklarına daha az miras vermenin yasal bir dayanağı yoktur. Erkek çocuğun miras payı neyse kız çocuğunun da miras payı odur.

Miras paylaşımında ilke olarak bir kardeşin diğer kardeşten daha fazla pay alması mümkün değil. Ancak bunun tersi bir istisnai yol bulunmaktadır. Bu da miras bırakan anne veya babanın kararı ile olmaktadır. Çocukların her birinin saklı paylarına müdahale etmeden kalan kısım bir çocuğa veya üçüncü kişilere devredilebilir ve bu da yasal olur.

Aynı özelliklere ve maddi değere sahip 10 evi olan bir babanın 5 çocuğu bulunuyorsa bu evlerin 5’i çocukların saklı payıdır. Ancak kalan 5 evi baba istediği gibi miras paylaşımında kullanabilir. Dilerse bir çocuğuna bu 5 evin tamamını verebilir ve mahkeme de bunu bozamaz. Kısa 10 evin 6’sı bir çocuğa verilip diğer 4 kardeşe de 1’er ev verilebilir. Bu da yasalara uygundur. Bunu uygulayabilmek için ya miras bırakan paylaşımı sağlığında yapmalıdır ya da vasiyetname hazırlamalıdır. Böyle bir irade yoksa paylaşım eşit olarak yapılır.