Ev sahiplerinin yeni planı! Kiracılardan kira farkı almaya başladılar!

Ev sahipleri ile kiracılar yeni bir kira anlaşmazlığı ile karşı karşıya kaldılar. Ev sahipleri kiracılardan kira farkı isteyebilirler mi?
Ev sahiplerinin yeni planı! Kiracılardan kira farkı almaya başladılar!

Ev sahipleri son günlerde kiracıların kapısını kira farkı talebi ile çalmaya başladılar. 2 yıl uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırı ile ev sahipleri kiraların çok düşük kaldığını belirterek farkın ödenmesini istiyorlar. Kiracılar bu isteği kabul etmezlerse mesele mahkemeye taşınıyor. Ev sahiplerinin kira farkı gibi yasal bir hakları var mı?

KİRA FARKI YASAL MI?

Ev sahiplerinin kira farkı gibi yasal bir hakları bulunmuyor. Kira döneminde yasal kira artış oranı neyse ev sahipleri de kiracılar da buna uymak zorundalar. Bundan dolayı bir kira farkı oluşmuş ise bu kiracının meselesi olmuyor. Ev sahiplerinin yasal olarak kiracılardan bu geçmişe dönük kira farkı ödemelerini almalarına imkan yok. Ev sahibine bu parayı kiracının ödemesi gerektiğine hükmeden mahkeme Türkiye’de bulunmuyor. Bundan dolayı ev sahipleri kapıyı kira farkı ile çalarsa kiracı hemen reddetmelidir.

FARKLI BİR KİRA FARKI UYGULAMASI!

Geçmişe dönük kira farkı gibi bir talepte ev sahipleri bulunamıyor ama bu konuda farklı durumlarda istisnai bir durum var. Ev sahibi geçmişteki yüzde 25 sınırlamasını gerekçe gösterip kiranın düşük kaldığını ve yeniden belirlenmesini isteyebilir. Bu durumda açılan dava 2-3 yıl sürecektir. Bu dava sona erdiğinde mahkeme yeni bir kira bedeli belirlemiş olacak. Bu kira bedelinden dolayı kiracılar geçmişe dönük kir afarkı ödemesi yapmak zorunda kalabilirler. Ancak belirlenen kira bedeli davanın açıldığı gün itibariyle geçerli olacağından ondan öncesini yine kapsamayacaktır. Örneğin 2024 yılında bu davayı açan ev sahibi kararın 2027’de kesinleşmesi ile kira farkını kiracıdan 2024 ile 2027 arası için tahsil edebilir.

5 YIL ŞARTI VAR

Ev sahipleri kirayı arttırmak ve kira farkı almak için mahkemeye başvurmaya karar verdiklerinde bir ayrıntıya dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer kiracının o evde 5 yıldan az süredir kiracı olarak duruyor ise ev sahibi bu davayı açamaz. Mahkeme bu talebi anında reddeder. Bu da kiracıların avantajına olur.