Ev sahiplerinin kiracıları evden en kolay çıkarma yöntemi!

Ev sahibi kiracıdan tahliye taahhütnamesi alırsa bu durumda kiracı hangi riskleri göğüslemek zorunda kalır? Kiracı tahliye taahhütnamesi ile hangi haklarından vazgeçer?
Ev sahiplerinin kiracıları evden en kolay çıkarma yöntemi!

Türkiye’de yasalar genellikle kiracı dostu olarak uygulanmaktadır. Kira sözleşmesi yapıldığında 10 yıllık süre dolmadan ev sahibi hak gerekçe olmaksızın kira sözleşmesini sona erdiremez. Kiracı ise istediği yılda yasal sürelerde bildirim yapmak koşuluyla kira sözleşmesini sonlandırabilir. Ev sahipleri de bu durum karşısında kendilerini koruyacak çeşitli uygulamalar geliştirebiliyorlar. Tüm süreçler tahliye taahhütnamesi gibi bir uygulamanın yaygınlaşması ile neticelendi.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE İŞE YARAR?

Tahliye taahhütnamesi bir ev sahibinin kiracı üzerinde tahakküm kurmasının hukuki yoludur. Normal koşullarda kira sözleşmesi ile kiracılar kendilerini güvence altına alıyorlar. Ev sahibi kiracıyı haklı bir gerekçe olmadan evden çıkaramıyor. Ancak tahliye taahhütnamesi olduğunda kiracı bu hakkından feragat etmiş oluyor. Kira sözleşmesi ile kiracı evde oturmaya devam etme kararı hakkını ev sahibine tahliye taahhütnamesiyle devrediyor.

Tahliye taahhütnamesinde bir tarih yazılıyor ve kiracı o tarihte evden çıkacağını taahhüt ediyor. O tarih yaklaştığında ise ev sahibi kiracıdan evden çıkmasını talep edebiliyor. Kiracı buna uymazsa yasal olarak ev sahibi kolaylıkla kiracıyı evden çıkarabiliyor. Bundan dolayı tahliye taahhütnameleri kiracılar için tam bir kabusa dönüşüyor.

TEK KURTULUŞU YOLU VAR!

Tahliye taahhütnamesi baskısından kiracıların tek kurtuluş yolları var. O da tahliye taahhütnamesinin hukuken geçersiz olması gerekiyor. Bunun için tahliye taahhütnamesinin nasıl yapıldığı, ne zaman yapıldığı, kim tarafından imzalandığı gibi ayrıntılar ile bu belgeler yasal olarak geçersiz olabiliyor. Geçersiz sayılan tahliye taahhütnamelerinin bir hükmü olmayacağı için kiracıların bu durumdan kurtulmalarının tek yolu bu oluyor. Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi ile aynı anda yapılması, ev sahibinin kiracıya baskı ile bu sözleşmeyi imzalatması, eşin imzasının olmaması gibi nedenlerle bu belgeler geçersiz oluyorlar.