Ev sahiplerine hapis cezası! Kiracı şikayet ederse mahkeme acımıyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar bazen oldukça sıkıntılı yerlere varabiliyor. Ev sahipleri hapis cezası ile bile karşılaşabiliyorlar.
Ev sahiplerine hapis cezası! Kiracı şikayet ederse mahkeme acımıyor!

Ev sahipleri son yıllarda kiracılar ile sürekli karşı karşıya kalıyorlar. Bu anlaşmazlık sadece kira fiyatlarından kaynaklanmıyor. Taraflar birbirlerinin haklarına saygı duymadıkları zaman yasalar çok sert uygulamalar ile sorunu çözebiliyor. Bundan dolayı hem ev sahipleri hem de kiracıların makul olmaları kendi yararlarına oluyor. Ancak ev sahiplerini sıkıntıya sokabilecek bir yasal uygulamanın bilinmesi gerekiyor.

KİRALIK EVDE EV SAHİBİNİN HAKLARI SINIRLI

Kiralık bir evde ev sahibi sınırlı haklara sahiptir. Bu ev kiracının bedeli karşılığında kullanım hakkını aldığı bir malikanedir. Konut denildiğinde de en kişisel alan olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla ev sahibi o evin sahibi olabilir ama kiracı varsa istediği gibi girip çıkamaz. Kiracı kullanım hakkını kira sözleşmesi sınırlarında istediği gibi kullanabilir. Ev sahibi ev ile alakalı olarak istediği tasarrufu yapmaya kalkarsa balı sıkıntıya girebilir.

KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ CİDDİ SUÇ!

Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi yasalara göre hapis cezası uygulanabilen ciddi bir suçtur. Bir ev kullanım hakkına sahip olan kişinin en özel alanıdır. Polis bile bir evde arama yaparken yasal izne ihtiyaç duyarken ev sahibinin kiradaki evine istediği gibi girmesi suçtur. Kiracının bilgisi ve onayı olmadan ev sahibi kiralık eve girerse bunun karşılığı yasalara göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu suçun işlendiği zamanın gece saatlerinde olması veya kiracının darp edilmesi eklenirse uygulanacak ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çıkıyor.

KİRACI ŞİKAYET EDERSE YANDI

Bir ev sahibi kira ödemesi alamadığı için kiracı evde yokken eve girip kiracının eşyalarını dışarıya çıkarırsa başı büyük belaya girmiş demektir. Bu durumda kiracı eğer şikayetçi olursa ev sahibi konut dokunulmazlığının ihlalinden dolayı cezalandırılır. Hatta ev sahibine eve girmesi için bir çilingir yardım etmişse o da cezalandırılır. Bundan dolayı ev sahipleri kiracıdan habersiz bir şekilde kiradaki eve adım bile atmamalıdırlar.