Ev sahipleri ve kiracılar, sakın yapmayın! Aylık 3.000 TL cezası var!

Ev sahipleri ile kiracıları zor durumda bırakacak bir uygulama başlıyor. Kira gelirlerinden vergi kaçırılmasının önlenmesi için sıkı denetimler başlıyor. Denetime takılan ev sahiplerine ve kiracılara aylık 3.000 TL ceza verilecek.
Ev sahipleri ve kiracılar, sakın yapmayın! Aylık 3.000 TL cezası var!

Türkiye’de ev sahiplerinin kira gelirleri için doğru beyanname vermemeleri hem ev sahiplerinin hem de kiracıların başına iş açacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı bir süredir ev sahiplerine yönelik denetimler için araştırmalara başlamıştı. Bu konuda kiracılardan bilgi paylaşımı yapmaları da isteniyor. Ancak sorunun çözümü için kalıcı bir formül üzerinde çalışılıyor. Bu kalıcı formül ise kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılması olacak. Bunun için yasal düzenleme gerekeceği için hemen devreye girmesi zor. Bu süreçte ise kiralık konutlara yönelik denetimler yapılıyor.

KİRAYI BANKADAN ÖDEMEYEN KİRACI YANACAK!

Yasalara göre kiracıların kira ödemelerini bankadan yapmaları gerekiyor. 500 TL aylık kiradan üstü için banka ödemesi aranıyor. Bu şekilde kira gelirleri kayıt altına alınmış olacak. Bu yürürlükte bulunan bir yasa olurken bazı ev sahipleri buna uymak istemiyorlar. Bunun için de kira ödemelerini kiracılardan elden talep ediyorlar. Kiracılar ise ev sahibi ile sorun yaşamamak için bunu kabul ediyorlar. Ancak ev sahibi denetime takıldığında bunun bedelini sadece ev sahibi ödemeyecek. Kiracılar da bu durumda idari para cezasına çarptırılacaklar.

AYLIK 3.000 TL CEZASI VAR!

Kira ödemelerini kiracı elden yaparsa ve bunu bakanlık tespit ederse hemen cezai işlem uygulanıyor. Öncelikle ev sahibi beyan etmediği kira gelirinden dolayı ödemesi gereken vergi ödeyecek. Ardından vergi kaybı için ceza ödeyecek. Sonrasında ise idari para cezası ile karşılaşacak. Bu para cezası da her ay için 3.000 TL üzerinden hesaplanıp kesilecek. Bu 3.000 TL cezayı kiracı da ödemek zorunda kalacak. Eğer 1 yıl bu şekilde kira ödemesi yapılmış ve denetimlerde tespit edilmişse ev sahibi 36.000 TL, kiracı da 36.000 TL para cezası ile karşılaşacak.

Kiracıların cezai bir durumda karşılaşmamaları için ev sahibine banka üzerinde kira ödemesi yapmaları gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde kiracı hem cezalandırılıyor hem de olası bir sorun durumunda kira ödemelerini ispat etme konusunda büyük sorun yaşayacaklar.