Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 10.000 TL cezası var, yapmayan ödeyecek!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların çözümünün daha hızlı olması için yeni bir uygulama başlatılırken bu uygulamada 1 aylık süreye özellikle dikkat edilmesi gerektiği açıklandı. Ayrıca taraflara bir de ceza uyarısı yapıldı.
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 10.000 TL cezası var, yapmayan ödeyecek!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların mahkemelere yansıtılması ile dava dosyaları kabarınca Adalet Bakanlığı 1 Eylül’den itibaren devreye arabuluculuk mekanizmasını soktu. Bu yeni sistem ile beraber taraflara mahkemesiz anlaşma zemini oluşturulurken mahkemelerin iş yükünün de hafifletilmesi hedeflendi. Yeni dönemin başlaması ile beraber çok sayıda ev sahibi ve kiracı soluğu adliyelerde aldılar. Ancak tarafların bu sistemle alakalı bazı detayları bilmeleri gerekiyor.

1 AY SÜREYE DİKKAT!

Ev sahibi veya kiracı adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yaptıklarında sistem aradaki anlaşmazlığın çözülebilmesi için bir gün son bir arabulucu atıyor. Belirlenen arabulucu hem ev sahibine hem de kiracıya ulaşarak arada anlaşma zemini arıyor. Bu anlaşmanın yapılabilmesi için 3 haftalık yasal bir süre tanınıyor. Eğer gerekirse bir hafta da ek süre verilerek süre 1 aya tamamlanıyor.

1 aylık süre tamamlandığında anlaşma halen daha sağlanamamışsa o zaman şikayetçi olan taraf mahkemeye başvurarak karşı taraf aleyhinde dava açabiliyor. Bu dava süreci daha önceki dönemlerde olduğu gibi işliyor. Burada herhangi bir farklı uygulama bulunmuyor.

CEZASI VAR!

Arabuluculuk sürecinde taraflardan birisinin ceza ile karşılaşması da mümkün olabiliyor. Buna göre ev sahibi veya kiracı arabulucuya başvurduğunda arabulucu karşı tarafa bir davet gönderiyor. Bu davete katılmayan ve arabulucu ile görüşmeyen taraf için ceza gündeme gelebiliyor.

Arabulucu karşı tarafın davete icabet etmediğini ve anlaşma sağlanamadığına dair raporunu hazırlıyor. Bunun ardından arabulucuya başvuran tarafından dava açma hakkı doğuyor. Anlaşmazlık konusunu dava haline getirip mahkemeye başvurabiliyor. Bu davanın şikayetçi tarafça kazanılması durumunda arabulucu ücretini ve mahkeme masraflarını bir ceza olarak bütün olarak arabulucuyu reddeden taraf ödemek zorunda kalıyor. Bu cezanın en az 10.000 TL’nin üzerinde olabileceği biliniyor.