Ev sahibinden habersiz yapılan tadilatın masrafı kiradan düşülür mü?

Kiralık evlerde tadilat masraflarının kiradan düşülmesi büyük bir sorun oluyor. Ev sahibinden habersiz yapılan tadilatın masrafı kiradan düşülebilir mi?
Ev sahibinden habersiz yapılan tadilatın masrafı kiradan düşülür mü?

Ev sahiplerinin en çok hoşlanmadıkları konu kiradaki evde tadilat yapılıp masrafının da kiradan düşülmesi oluyor. Bu şekilde kira geliri düşen ev sahipleri tadilata pek sıcak bakmıyorlar. Kiracılar ise yaşadıkları evin çok daha iyi şartlara kavuşması için tadilat talep edebiliyorlar. Arada anlaşmazlığa neden olan tadilatların yasal boyutu ise merak uyandırıyor.

TADİLAT MASRAFI KİRADAN NASIL DÜŞER?

Tadilat masrafının ortaya çıkması durumunda bu masrafın kiradan düşmesi pek kolay olmuyor. Öncelikle tadilat gerektiren duruma bakılması gerekiyor. Kiracının kusurundan dolayı tadilat gerekmişse o zaman masraf kiracıya ait olacaktır. Kiracının bir dahli yoksa tadilat masrafını ev sahibi karşılamakla yükümlüdür. Ancak her tadilat da bu kapsama girmemektedir.

Kiracıların yaptıkları tadilatlar ikiye ayrılmaktadır. Birincisi aciliyet gerektiren ve zorunlu olan tadilatlardır. Örneğin alt kata su sızıyorsa bu zorunlu tadilata girer. İkinci grupta ise çok da gerekli olmayan ama kiracının yapılmasını istediği tadilatlardır. Çalışan kombi varken kombinin değişmesi, mutfak dolabı kullanılabilir haldeyken bu dolabın değiştirilmesi bu tür tadilatlara girmektedir. Ev sahipleri ilk gruptaki tadilatların masraflarından sorumlu olurken ikinci gruptaki tadilatlar tamamen kiracının sırtına kalır. Kiracının keyfine göre yapılan tadilatın masrafını ev sahibi ödemek zorunda değildir.

Kiracı tadilat yapacaksa bunu önce ev sahibine bildirmelidir. Ev sahibinin onayı alındıktan sonra yapılan tadilat zorunlu bir tadilat ise veya ev sahibi masrafını karşılamayı kabul etmişse masraf kiradan düşülebilir. Acil yapılması gereken tadilat için kiracı ev sahibine ulaşamamışsa bu durumda tadilatı yaptırır ve masrafını da kiradan düşebilir. Bu sadece acil tadilatlar için geçerlidir. Acil olmayan ve sahibinin zorunlu olmadığı tadilatlar ev sahibinden habersizce yapılıp kiradan düşülemez.