Ev sahibi kiracıya taşınma parası vermek zorunda mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde taşınma parası anlaşmazlıkları yaşanıyor. Ev sahipleri kiracılara böyle bir ödeme yapmak zorundalar mı?
Ev sahibi kiracıya taşınma parası vermek zorunda mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar o kadar geniş bir mesele haline geldi ki özel olaylar karşısında yapılan hukuki uygulamalar kafa karıştırabiliyor. Son dönemlerde bazı kiracılar ev sahiplerinden taşınma parası istemeye başladılar. Bazı ev sahipleri kiracısının evi boşaltması için bu ödemeyi yapmayı kabul ediyorlar. Ancak çoğu ev sahibi bu taşınma parası meselesinin hukuki durumunu merak ediyorlar.

TAŞINMA PARASI YASAL MI?

Ev sahiplerinin kiracılara ödemiş oldukları taşınma parasının yasal bir dayanağının olup olmadığı bu paranın hangi durumda ödendiğine göre değişebiliyor. Burada esas olan evden çıkan kiracının evi neden tahliye ettiğinde kilitleniyor. Eğer ev sahibi kira sözleşmesinin süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarıyorsa burada kiracının bir tazminat hakkı doğabilir. Buna dair genel geçer hukuki bir kural olmasa da bazı mahkemelerden çıkan kararlar bulunuyor. Ev sahiplerinin kiracıya taşınma parası vermeleri yasal bulunabiliyor. Ancak ev sahibinin kiracıyı kafasına göre evden çıkaramayacağı unutulmamalıdır.

Kiracılar evden çıkma karşılığında ev sahiplerinden yüksek miktarlı taşınma parası talep edebiliyorlar. Bunun yasal bir zorunluluğu olmasa da tarafların anlaşması durumunda yasalara aykırı bir durum da oluşmuyor. Ev sahibi kiracıyı evden çıkarıp yerine yeni kiracı bulacak ve daha yüksek miktarlı kira geliri elde edecek. Ev sahibi kendi menfaati için bunu yaparken kiracısının evden çıkmasını sağlamak için taşınma parası verebilir.

Ev sahiplerinin taşınma parası ödemesi konusu genel bir yasal kaide değil. Burada önemli olan tarafların anlaşma sağlamasıdır. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı taşınma parası vermediği için ev sahibini, ev sahibi de taşınma parası istediği için kiracıyı yasal olarak şikayet edemiyorlar.