Ev sahibi bu durumda kiracıyı 60 gün içinde evden çıkartabilir
Son dönemlerde kiracılar, ev sahiplerinin kendileri eve oturacağı için evden çıkmaları gerektiğine dair durumların olduğundan şikayetçi. Peki, böyle bir şey olabilir mi? Ev sahibi “Ben oturacağım” diyerek kiracısını evden çıkarabilir mi?
EV SAHİBİNİN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR
Borçlar Kanunu’nun 320. Maddesi kiracılık hukukuna ilişkin önemli maddeleri içerisinde barındırmaktadır. Kiracıların evden çıkarılabilmesi için bazı şartların yerine gelmesi gerekiyor. İşte o şartlardan bazıları:
- Kira sözleşmesinin belirli bir süre için yapılmış olması. Belirsiz yani tarihsiz / süresiz olan kira sözleşmelerinde ev sahipleri kendilerinin oturacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkaramaz.
- Ev sahibinin makul bir ihtiyacının olması gerekiyor. Serbest mesleklerde çalışıyor olması, ya da ticaret ve sanayi gibi işlerde uğraşıyor olması olabilir.
- Son durum ise ev sahibinin o eve gerçekten ihtiyaç duyduğunu kanıtlamasıdır. Gerekli belgeleri sunan ev sahibi bu durumda evine gerçekten oturabilir.
Şartların yerine gelmesi halinde ev sahibi kiracıya 30 gün süre vermesi gerekiyor. 30 gün içinde kiracı evi boşaltmazsa, bu sefer ev sahibi elindeki haklı gerekçelerle tahliye davası açabilir.
60 GÜN İÇİNDE EVDEN ÇIKARABİLİR
Davanın sonunda da kiracı belirtilen süre içerisinde evden çıkması gerekiyor. Ancak ev sahibinin o eve gerçekten ihtiyaç duyduğunu ifade etmesi ve kanıtlaması gerekiyor.
30 gün içinde ev sahibi kiracısını evden çıkaramazsa mahkemeye giderek hakkını arayabilir. Ancak burada pek çok ev sahibi s özleşme detayını atlıyor. Sözleşmenin belirli bir zaman dilimin içermesi gerekiyor. Aksi durumda ev sahibi kiracısını evden çıkaramayabilir.
1 Temmuz kira zam sınırının kaldırılıyor olması sonrasında piyasalarda bu gibi durumların çok fazla yaşanabileceği tahmin ediliyor.