Eş rızası olmadan ev satışı hakkında Yargıtay emsal karar açıkladı!

Eş rızası olmadan ev satışı hakkında Yargıtay emsal karar açıkladı!
Son dönemde yükselen konut fiyatları nedeni ile ev satışları da hızlanırken Yargıtay tapuda eşin rızası hakkında emsal karar açıkladı.

Eş rızası olmadan ev satışı hakkında Yargıtay emsal karar açıkladı! - Yargıtay konut satışı konusunda emsal karar açıkladı. Özellikle de son dönemde yükselen konut fiyatları nedeni ile boşanmalarda konut paylaşımı konusunda tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşanırken eşler arasında da konut satışı konusunda sorunlar yaşanabiliyordu.

Söz konusu anlaşmazlıklardan biri de Bursa'da yaşandı. Bursa'da 30 yıllık evli çift, eşinin kendisinden habersiz ev sattığını iddia ettiği kadının açtığı dava ile boşandı. Konu hakkında dava Yargıtay'a kadar giderken Yargıtay emsal karar açıkladı.

TAPUDA AİLE KONUTU ŞERHİ YOKSA NE YAPILABİLİR, EŞLER BİRBİRİNDEN HABERSİZ MAL SATABALİR Mİ?

Tapuda satış konusunda aile konutu şerhi hakkı bulunmakta olup tapuda aile şerhi konulması durumunda eşten habersiz tapu satışı kesinlikle yapılamamaktadır. Bu şerhin olmadığı durumlarda dahi artık mahkemeler konutun ortak kullanılan aile konutu olduğunun kanıtlanması durumunda bu satışlar için iptal kararı verebilmektedir.

EŞİM BENDEN HABERSİZ EVİ SATMIŞ NE YAPABİLİRİM?

Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal kararda "Erkeğin kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan sattığı anlaşıldığından bu vakıanın davacı erkeğe kusur olarak yüklenmesinin gerektiğini, bu durumda boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-davalı erkeğin tam kusurlu olduğu belirtilerek gerekçenin düzeltilmesine karar verilmiştir." denildi. Davacı - karşı davalı koca kararı temyiz edince dava dosyası Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi.

Emsal nitelikteki kararda şöyle denildi: "Bölge Adliye Mahkemesi tarafından yukarıda da belirtildiği üzere; erkeğe 'kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan sattığı' vakıasının kusur olarak yüklenildiği, kadından habersiz yapılan bu eylemin ekonomik anlamda güven sarsıcı davranış niteliğinde olduğu anlaşxılmaktadır. Bu kusurun kadının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. 4721 sayılı Kanun’un 174 üncü maddesinin ikinci fıkrası şartları kadın yararına oluşmuştur. Hal böyle iken Bölge Adliye Mahkemesince kadının yararına uygun miktarda manevî tazminat hükmedilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile manevî tazminatın reddine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir." denilerek bunun boşanma nedeni olarak sayılacağı açıklandı. Eşlerin ortak konutun satışı halinde mahkemeye itiraz hakkı bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum