Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Kira ödemelerinin elden yapılması durumunda kiracılar karşılaşacakları cezaları merak ediyorlar. Elden kira vermenin cezası nedir?
Elden kira veren kiracıya ne ceza verilir?

Kiracıların elden kira ödemesi yapması konusunda kafaları oldukça karışık olabiliyor. Elden kira ödemesi yapan kiracılar karşılaşabilecekleri cezaları merak ediyorlar. Ev sahiplerinin zorlaması ile elden kira ödemek durumda kalan kiracılar hangi yaptırımlar ile karşılaşabilirler? Kiracının elden kira ödemesi suç mudur?

KİRACI ELDEN KİRA ÖDEYEBİLİR Mİ?

Elden kira ödemeleri konusunda iki farklı ayrım uygulanmaktadır. Buna göre elden kira ödemesi yapacak olan kiracının o kirayı konut için mi yoksa iş yeri için mi yaptığına bakılır. Eğer konut için elden kira ödenecekse bu durum yasalara aykırı olsa da kiracıya herhangi bir cezai yükümlülüğü bulunmamaktadır. Elden kira alan ev sahipleri ceza ile karşı karşıya kalırlar ve kiracılar herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar.

İş yeri kira ödemelerinde ise tamamen farklı bir uygulama yapılmaktadır. Hem kiracının hem de iş yeri sahibinin kira ödemelerinin kayıt altında olması gerekmektedir. Bunun için de elden kira ödemesi yapılıyorsa bu ham kiracı için hem de iş yeri sahibi için cezai sorumluluk altındadır. Bu durumda her iki taraf da ceza ile karşılaşırlar. Verilecek ceza ise elden ödenen kiranın yüzde 5’lik kısmını ifade etmektedir.

KONUT KİRACILARI DİKKAT!

Konut kiracıları için elden kira ödemesi yapılmasının herhangi bir cezai yaptırımı yok ama bu oldukça sakıncalı bir durumdur. Eğer kira elden ödeniyorsa kiracı bunu ispat ederken oldukça zorlanacaktır. Olası bir mahkeme sürecinde ev sahibi elden ödenen kiraları almadığını iddia ederek kiracıdan ödemiş olduğu kira bedellerini faizi ile yeniden talep edebilir. Bankadan kira ödemesi yapmak kiracıların ödeme ispatı konusunda en büyük güvenceleridir.