Depremi bilen adam süresi doldu dedi büyük deprem beklediği 2 ili açıkladı

Türkiye farklı bölgelerde yer alan çok sayıda ilde peş peşe gelen depremlerle sarsılmaya devam ederken büyük deprem korkusu yine ortaya çıktı. Uzmanların deprem yorumu belli oldu.
Depremi bilen adam süresi doldu dedi büyük deprem beklediği 2 ili açıkladı

Depremi bilen adam süresi doldu dedi büyük deprem beklediği 2 ili açıkladı - Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde de fay hareketliliği başlaması büyük panik ve korku yaşanmasına neden olurken üst üste gelen depremler sonrasında gözler uzmanlara çevrilmişti. Yaşanan depremleri değerlendiren isimler arasına Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal'da katıldı.

Hürriyet'e özel açıklamalarda bulunan Pampal, Türkiye'nin büyük bir bölümünün aktif fay zonları üzerinde kurulu olduğunu belirterek herkesin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğinin altını çizdi. Son dönemde üst üste yaşanan depremlere de değinen Pampal fay hareketliliğinin dikkat çekici boyuta ulaştığını ifade etti.

TÜRKİYE'DE BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, DEPREM BEKLENEN İLLER HANGİLERİ?

Pampal yapmış olduğu değerlendirmesinde “Ege ve Akdeniz’i bir bütün olarak düşündüğümüzde bu bölgede Helen Yayı yer alıyor. Bu yay kuzey-güney doğrultusunda gerilen ve genişleyen bir bölge olarak adlandırılıyor. Ayrıca bu yay ‘Kıbrıs Yayı’ adı verilen ikinci bir yay daha çizerek Kıbrıs’tan geçip, Antakya’ya doğru devam ediyor. Burada da Doğu Anadolu Fay Zonu ile Ölü Deniz Fayı ile kesişiyor. Yaşanan depremleri bu faydaki hareketlilik sonucu olduğunu söyleyebilirim” diyerek meydana gelen depremleri bu fay hattının tetiklediğini ifade etti.

fay-ahtti.jpg

TÜRKİYE'DE TSUNAMİ OLUR MU, MARMARA DEPREMİ SONRASI TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?

Tsunami oluşumu hakkında da tahminlerini açıklayan Pampal “Kıbrıs kesimi daha seyrek büyük deprem üretiyor. Örneğin en son 1953’te 6,5 büyüklüğünde bir deprem üretti. Ancak hemen batısında yer alan Antalya ve çevresini de kapsayan Helen Yayı ve Rodos-Girit Bölgesi daha büyük depremler üretiyor. Burada oluşacak büyük bir sarsıntı tsunamiye de neden olabilir.

Bugünden faya baktığımızda enerjisini biriktirdi ve tekrarlanma süresini tamamladı diyebiliriz. Zaten 6 Şubat depremlerinden önce ilk kırılacak yerlerden biri olarak Yedisu Fayı’na dikkat çekiyorduk. Özetle kuzeyde denize daha yakın yerlerden ziyade biraz daha güneye yani Bingöl ve Erzincan çevresinde büyük deprem ihtimali bulunuyor.” diyerek deprem beklediği illeri sıraladı.

Deprem araştırmaları ile adından söz ettiren Prof. Pampal kendisininm deprem beklediği 2 ili Erzincan ve Bingöl olarak açıklarken hem yerel yönetimlerin hem de vatandaşların depreme hazırlanmalarını istedi.

NOT: Burada yer alan bilgiler Prof. Pampal'ın kendi açıklamalarından derlenmiş olup bilimsel araştırmaların sonucunda yapılan değerlendirmeleri içerir. Kesinlik ifade etmez.