Defolun gidin! Madeninizi başka yerde arayın

Uşak’a yılda 6 milyon metreküp içme suyu sağlayan ve 13 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Küçükler Barajı, madencilerin kurbanı olmak üzere.
Defolun gidin!  Madeninizi başka yerde arayın

Meta Nikel Kobalt Mad. San. Ve Tic. A. Ş. tarafından Uşak İli, Banaz İlçesi, Karacahisar (Yukarı) Köyü sınırları içerisinde İR 62855 (ER 2500284) Ruhsat Numaralı sahada 352,66 hektarlık sahanın 70,25 hektarlık bölümünde yılda 30 bin ton nikel madeni çıkarılması ve bu işlemin 10 yıl sürmesi bekleniyor.

Ancak, maden arama şirketi tarafından bir şirkete hazırlatılan ÇED Başvuru dosyasının 24. sayfasında da Küçükler Barajı içme suyu koruma havzasının ve bu barajı besleyen 2 derenin maden sahası içerisinde kaldığını bizzat doğrulanmış oldu.

Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘nın bu başvuru raporunu hiç işleme koymadan reddetmesi gerektiğini vurgulayarak, Uşak’ın suyunu ve doğasını koruma ve direnme kültürüne sahip olduğunu, maden şirketi ve bakanlığa tüm Uşak olarak hukuk önünde gereken dersi verme kültürünün de yerleştiğini belirtti.

Funda Öz Akcura (Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü)

ŞİRKET İÇME SUYU HAVZASINDA MADEN ARANACAĞINI İTİRAF ETTİ

Banaz / Karacahisar köyünde nikel madeni aramak isteyen Meta Nikel Kobalt Mad. San. Ve Tic. A. Ş. Tarafından bir proje şirketine hazırlatılan ÇED başvuru dosyasının 24. Sayfasında; “Proje sahası içinden mevsimsel yağışa bağlı bir kuru dere olan Oluk Deresi geçmektedir. ÇED alanının güneydoğusunda kalan çok az bir kısım içme-kullanma suyu temin edilen Küçükler Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı içerisinde kalmaktadır (Ek-5.b’de verilen DSİ 2.Bölge Müdürlüğü görüşünde belirtilen ve ÇED Gereklidir Kararı bulunan 2.Poligon’un bulunduğu kısım).

Bu alan Ek-3.b’de verilen “ÇED Gereklidir Kararı Bulunan Poligonlar ve Yeni Planlanan ÇED Alanını gösterir Vaziyet Planında” gösterilmiştir. Özellikle bu kesimde yapılacak çalışmalarda 28.10.2017 tarih ve 30224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik" hükümleri kapsamında su kalitesi ve miktarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla faaliyete başlamadan önce gerekli izinler ve tedbirler alınacaktır. Proje kapsamında kesinlikle patlatma yapılmayacaktır”

Faaliyet alanının yakınında “Mestalan“ ve “Sığırsızın” dereleri yer almaktadır. Bu dereler Küçükler barajı gölünü beslemektedir” bilgisi yer alıyor.

Maden şirketi, bu ifadelerle Küçükler Barajı su havzası koruma bandı içerisinde nikel madeni aramak istediğini açıkça itiraf etmiş oluyor.

“UŞAKLI DOĞASINI KORUMA VE KAZANMA KÜLTÜRÜNÜ EDİNDİ”

Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura’da Uşak’ın içme suyunun ve özellikle Banaz Comburt Ovası’nın tarımsal sulama ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Küçükler Barajı’nın bu maden arama ve çıkarma çalışmaları esnasında ne önlemi alınırsa alınsın zarar görmesinin engellenemeyeceğine dikkat çekti.

Öz Akcura; “Küçükler Barajı su havzasının zarar görmesi; Uşak merkezinin susuz kalması demektir. Comburt Ovası’nda tarım yapılmaması demektir. Son yıllarda yaşanan küresel ısınma sonucunda mevsimler iyice kuraklaşmış, Yaşamın her alanında en önemli madde olan su bulunamaz hale gelmiştir. Durum böyleyken kentimizin en büyük su kaynağını madencilerin rantına kurban etmek akıl kârı değildir” dedi.

Murat Dağı Yok Olması Platformu’nun 2017 yılında Murat Dağı’nda altın aranmak istenmesi üzerine kurulduğunu hatırlatan Öz Akcura; “Platform olarak, Uşak’ı ve  Ege Bölgesini ayağa kaldırmıştık.

Buradan su kaynağımızda nikel arayan şirkete ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sesleniyorum. Yol yakınken suyumuzun içerisinde nikel arayıp bulandırmayın.

Uşaklı olarak doğamızı ve suyumuzu koruma kültürünü edindik. Uzun yıllar süren hukuk mücadelesi sonucu kazanma kültürünü de edindik. Sonra, Uşaklılar size hukuk önünde gereken dersi verir” ifadesini kullandı.

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)