ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN SIHHİYE VAGONU UŞAK’TA HAYAT BULDU

Uşak’ta terk edilen ve türünün son örneği olan sıhhi imdat vagonunun restore edilmiş hali Uşaklılar tarafından büyük ilgi gördü.
ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN SIHHİYE VAGONU UŞAK’TA HAYAT BULDU

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gezici hastane olarak kullanılmaya başlanan “sıhhiye vagonu”  demiryollarında hem hastalara  hem de demir yolu personeline hizmet veriyordu. Arızadan dolayı Banaz Büyükoturak İstasyonuna çekilmiş ve orada adeta çürümeye terk edilmişti. Günümüzde bu değer korunanamış ve sıhhıye vagonu kaderine terk edilmişti. Tren İzmirliler tarafından ilgi gördü ve İzmir Alsancak Garına çekilerek bakıma alındı. Tarihe tanıklık eden sıhhiye vagonu yapılan bakımdan sonra yeniden Uşak halkıyla buluşturuldu.

Eski Uşak Araştırmaları Derneği(ESKUDER) tarafından Uşak’a getirilen vagon genç yaşlı herkesin ilgi odağı oldu. Cumhuriyetin 95. yılı resmi kutlama etkinlikleri kapsamında vagon Uşak Garı'nda  düzenlenen törenle kapılarını açtı. Uşak Kent Müzesi fuaye salonunda "Kurtuluş Savaşı'nda Uşak İstasyonları ve Demiryollarımız" konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Serginin ardından Müze Konferans Salonu'nda Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sadiye Tutsak, Doktor Vagonu'nda görev yapmış son temsilcilerden Dr. Cengiz Uzuncan, Fotoğraf Sanatçıları Atilla Özdemir ve Zafer Gazi Tunalı'nın katıldığı bir panel düzenlendi. Panele AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Uşak Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ve ESKUDER Başaknı Savaş Karahangil katıldı.

İçerisinde ameliyathane, ilaç odası, doktor odası, hastabakıcı odası ve mutfak bulunduran bu vagon içinde barındırdıklarıyla yaklaşık yüz yıllık tarihten izler taşıyor.

ESKUDER Başkanı Savaş Karahangil, dernek aracılığı ile Uşak'ta saklı kalan kültürel değerleri ortaya çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti. Karahangil, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile tarihe tanıklık eden ve o günleri daha iyi anlamayı sağlayan sıhhiye vagonunu Uşaklılarla buluşturmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Halk arasında doktor vagonu olarak tabir edilen sıhhi imdat vagonunun yaklaşık 35 yıldır varlığı biliniyor.Arızadan dolayı istasyona çekilmiş ve unutulmuş. Bu yüzden bu programın adını 'Unutulmuş Bir Cumhuriyet Değeri: Doktor Vagonu' ismini koyduk. Tarihe ne kadar yakınsak, gelecek de o derece güçlü temeller üzerine kurulur." dedi.