Comburt Köyü halkı su havzasında nikel madeni istemiyor

Uşak / Banaz İlçesine bağlı Comburt (Ayrancı) köyü sakinleri, Uşak’ın içme suyu ihtiyacını da karşılayan Küçükler su havzasında nikel madeni aranmasını istemediklerini belirttiler.
Comburt Köyü halkı su havzasında nikel madeni istemiyor

Küçükler su havzasının bir bölümünün de kapsayan ve tamamen ağaçlıklı 400 hektarlık bir alanda “Nikel Maden Ocağı ve Eleme Tesisi” kurulmak istenmesi Comburt köylülerini isyan ettirdi. Köylüler, kendilerini ziyaret ederek maden aranması sırasında çevrede oluşacak zararlar konusunda bilgi veren Murat Dağı Yok Olmasın Platform üyelerine 350 yıllık köylerin tarım, hayvancılık ve ormancılıkla geçindiklerini belirterek, madencilerin topraklarına girmesine asla izin vermeyeceklerini belirttiler.

Merkezi Ankara’da bulunan “Meta Nikel Kobalt Mad. San. ve Tic.. A.Ş. tarafından Comburt köyü sınırları içerisinde kalan 400 hektarlık alanda; ““Nikel Maden Ocağı ve Eleme Tesisi” kurulmak isteniyor.

Maden ocağı ve eleme tesisi kurulmak istenen alanın bir bölümünün de Uşak’ın içme suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan yıllık 13 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Küçükler Barajı koruma havzasına uzanması, Comburt Köylülerini çileden çıkardı.

Yılda 18 milyon metreküp içme suyu ihtiyacı olan Uşak merkez ilçenin 3 milyon metreküplük kısmını karşılayan ve Comburt Ovasında yer alan 7 köyün tarım yapmasına olanak sağlayan Küçükler Barajının madenciler tarafından yok edileceği endişesi tanıyan köylüler platform üyelerine: “Comburt köyü sakinleri olarak en büyük geçim kaynağımız, tarım, hayvancılık ve ormancılıktan geçiniyoruz.  Şirketin nikel ocağı ve eleme tesisi açacağı 400 hektarlık alan, ormanlık ve bizim geçim kaynağımız. Hayvanlarımız burada otluyor. Ayrıca başta bizim köyümüz olmak üzere, içerisinde; Çamsu, Ovacık, Küçükler, Kayaardı , Karacahisar            , Baltalı, Burhaniye ve Çamyuva köylerinin bulunduğu Comburt Ovası köylüleri bu sudan tarım yapmakta ve Uşak merkezde 200 bini aşkın buradan gelen suyu içmektedir. Asla ve asla burada madene izin vermeyeceğiz” dediler.

Köy Muhtarı Mehmet Türe; “Bu köy bu coğrafyada 350 yıl önce kurulmuş. Madencilerin, toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Gelmesinler buraya. İstemiyoruz” ifadesini kullandı.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler