Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?
Miras konusunda yapılan uygulamalar çoğu kişi için merak uyandırıcı oluyor. Hemen hemen herkes hayatının bazı dönemlerinde miras paylaşımı içerisinde kendilerini bulabiliyorlar. Bunun için de yasaların ne şekilde miras paylaşımlarını düzenledikleri araştırılıyor. Genel itibariyle miras paylaşımının nasıl yapılacağı biliniyor ama az rastlanan durumlarda uygulamanın nasıl olacağı kesin olarak bilinemeyebiliyor.
ÇOCUK YOKSA MİRAS NE OLUR?
Miras paylaşımında alt soyun büyük bir önemi vardır. Kişilerin ana mirasçıları onların alt soyu yani çocukları ve torunlarıdır. Ancak bir kişinin çocuğu ve torunu yoksa o zaman farklı kurallar devreye girecektir. Bu durumda vefat eden kişinin yakınlarına bir silsile halinde bakılacaktır.
Bir kişinin çocuğu yoksa mirasçısı eğer sağ ise eşi olamıyor. Bunun için miras sağ kalan eş ile miras bırakanın anne ve babası arasında paylaştırılır. Eğer anne ve baba sağ değil ise o zaman onların çocukları mirasçı olurlar. Yani miras bırakanın kardeşleri anne ve baba üzerinden mirasçı olabiliyorlar. Ancak direkt mirasçı olamıyorlar.
Miras paylaşımında çocuk olmaması durumunda kurulacak denkleme göre farklı uygulamalar olabiliyor. Çocuk yok, eş sağ ama miras bırakanın annesi, babası sağ değil kardeşleri ve onların çocukları da yoksa o zaman mirasın tamamı sağ kalan eşin oluyor.
Miras bırakanın eşi sağ değil ve çocukları da yoksa o zaman mirasın tamamı anne ve baba arasında paylaştırılır. Anne ve baba sağ değilse miras bırakanın kardeşleri ve onların çocukları mirasın tamamını paylaştırırlar.
Bir kişinin vefatı durumunda herhangi bir yakını yoksa, yasal mirasçı olabilecek kimse bulunmuyorsa o zaman devlet mirasçı olabilmektedir. Ancak devletin mirasçılığı biraz farklı olmaktadır. Devlet kişinin borcuna mirasçı olmuyor ama mal varlığı varsa onun mirasçısı olabiliyor.