Çocuğa dededen miras! Yanlış biliniyor, baba mirası kabul etmezse ne oluyor?
Miras ile alakalı olarak paylaşım kuralları oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle de dededen toruna miras kalma hususunda uygulanan kuralların bir çoğu yanlış biliniyor. En çok kafa karıştıran durum ise mirasın reddedilmesi durumunda yaşanıyor.
DEDEDEN TORUNA MİRAS NASIL KALIR?
Dededen toruna özel bir vasiyetname yapılmamışsa eğer aradaki baba hayatta ise direkt bir miras kalımı olmaz. Bu konuda torun olan alt soy direkt yasal mirasçı değildir. Çünkü torunun babası aradadır ve yasal mirasçı odur. Eğer baba vefat etmişse o zaman torun dedenin yasal mirasçısı olur ve babasına kalacak pay onun olur. Buraya kadar yapılan uygulama genellikle herkesin bildiği uygulamadır. Kafa karıştıran ise babanın mirası reddetmesi halinde ortaya çıkmaktadır.
Dede, baba ve torun üçgeninde arada bulunan baba mirası reddederse o mirasa ne olacağının cevabı yasalarda vardır. Böyle bir denklemin kurulması halinde genel kanaat toruna miras kalmayacağı şeklindedir. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Torun konumundaki kişi babası mirası reddetti diye mirastan yoksun kalmaz.
Meteoroloji yeni alarm verdi! 13 il açıklandı, felaket tedbirinizi hemen alın!
Mirası baba reddetmişse o onun kişisel tasarrufudur. O miras o zaman alt soy olan toruna geçer. Torun dedesinin mirasını babasının aksine kabul edebilir ve miras tamamen ona kalır. Bu yolla baba sağken torun direkt olarak yasal mirasçı olmaktadır. Bu şekilde yapılan miras paylaşımında yasal olmayan bir unsur bulunmamaktadır.
Baba mirası reddeder ve torun da mirası kabul etmezse o zaman mirasa ne olacağı da merak ediliyor. Bu konuda miras paylaşım kuralları işleyecektir. Dedenin yasal mirasçıları arasında bu kabul edilmeyen miras payları oranında paylaştırılır. Mirasın reddedilmesi durumunda yapılan miras paylaşımına reddedenler daha sonra itiraz edemezler.