Çifte miras kalıyor! Miras paylaşımında az bilinen uygulama!

Miras paylaşımları ile alakalı olarak yapılan uygulamalar herkesin ilgisini çekebiliyor. Bazı kişiler çifte miras alabiliyorlar. Kimlere iki miras birden kalabilir?
Çifte miras kalıyor! Miras paylaşımında az bilinen uygulama!

Miras paylaşımları en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Hemen hemen herkesin hayatının belirli dönemlerinde miras paylaşımı içerisinde kendilerini buluyor olmalarından dolayı insanlar haklarını merak ediyorlar. Yapılan miras paylaşımlarında haklarını kaptırmak istemeyenler ise yasal kaideleri en ince ayrıntısına kadar araştırıyorlar.

KARDEŞLERİN MİRAS PAYLAŞIMI!

Miras denilince akla ilk gelen anne veya babadan çocuklara kalan mirastır. Kardeşler eğer miras bırakanın vasiyetnamesi yoksa mirastan eşit oranlarda pay alırlar. Anne veya babanın sağ kalan eşi varsa o da miras paylaşımına katılacaktır. Lakin sadece kardeşler arasında paylaşım yapılırsa o zaman miras eşit paylarda dağıtılır.

EVLATLIK MİRAS ALIR!

Miras bırakanın eğer evlatlık olarak belirlediği bir çocuğu varsa o da miras hakkına sahip olur. Bu durumda eğer kişinin çocuklarının yanından bir de evlatlığı varsa o evlatlık da çocuk gibi değerlendirilir. Bu şekilde çocuk sayısı artar ve miras aynı eşit paylarda paylaştırılır. Evlatlık çocuğun mirastan men edilmesi şeklinde bir uygulama asla olamayacaktır. Evlatlık çocuğun miras hakkı verilmezse mahkeme üzerinden bu hak iade edilir.

İKİNCİ BİR MİRAS ALIRLAR

Evlatlık çocuk kendisini evlat edinen anne ve babasından kalacak mirasta hak sahibidir. Bunun yanında bu çocuğun biyolojik ailesinden kalacak mirasta da hak sahipliği vardır. Biyolojik ailesinde miras paylaşımı yapıldığında herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan miras payını alacaktır. Bu şekilde evlatçık çocuk hem kendisini evlat edinenlerden hem de biyolojik ailesinden miras alarak çifte miras almış olur. Bu çifte miras hakkı yasalar tarafından güvence altına alındığı için kimse tarafından gasp edilemez. Mahkemeler bu konuda gerekli hak teslimlerini yapmaktadırlar.