Cafe ve Restoranlar Hızlı Açıldılar

Uzun süredir hafta sonu yasaklarının devam ettiği Türkiye’de bugün ilk kez cafe ve restoranlar açıldı, insanlar sokaklara akın etti.
Cafe ve Restoranlar Hızlı Açıldılar

Sokağa çıkma yasağının esnetilmesi nedeniyle cumartesi açılma ve servis verme özelliklerine başlayan cafelerde boş yer bulmak neredeyse imkansızdı. Trafik yoğunluğunun artış gösterdiği ve doluluk oranının %76 olduğu ilk günde vatandaşlar uyarıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “hata yaparsak 10 gün sonra üzülürüz kıymetini bilelim, tedbiri elden bırakmayalım” dedi.

Mekanlardaki fiyat artışı da gündeme gelen bir diğer husus oldu. Özellikle cafe restoranların aylardır kapalı kalması ve ciddi zarar görmelerine rağmen destek ya da hibe alamamaları birçok üründe fiyat artışına neden oldu. Bu yüzden açılmanın ilk günlerdeki etkisinin önümüzdeki günlerde mali boyutunun da tüketiciyi zorlayacağı görülüyor.

Maskesizler Ortaya Çıktı

Sokaklarda saatler ilerledikçe maskesiz dolaşmaya başlayan birçok kişinin ortaya çıktığı görüldü. Özellikle meydanlara akın eden kalabalık, ilerleyen saatlerde başlayan yağmura rağmen yoğunluğunu arttırdı. Çok sayıda aracın da trafikte olduğu ortaya çıktı.

Cumartesi açılım yapılması ve yasağın kısmen kaldırılması sonucu cafe ve restoranlar da açıldı. Birçok farklı uygulama yapan polis ve zabıta ekipleri ise maskesiz dolaşanlara ceza kesmeye devam etti. Kısıtlamaların ilk gününde kalabalığın ve yoğunluğun arttığı gözlenirken, 10 gün sonra vakaların artacağı endişesi sürüyor. Okulların da açılmasıyla etkisini gösteren sosyalleşme birçok kişi kalabalık alanlara akın etmesine neden oldu. Özellikle gençlerin yasak sonrası cafe ve restoranları doldurduğu görüldü.

AVM’lerde Yoğunluk Azaldı

AVM’lerdeki yoğunluğun azaldığı gözlenirken, birçok kişi pazar gibi açık alanlara yönelmek başladı. Cafe ve restoranlar fiyat artışına rağmen kalabalık oldu. Saat 19:00’a kadar sürecek olan serbestlik 19:00 itibariyle kapanacak cafelerden başlayarak 21:00’de kapanma uygulamasıyla devam edecek. Pazartesi saat 05:00 itibariyle sona erecek. Sokağa çıkma kısıtlaması hakkında uyarılarda bulunan birçok sanatçı da açılım kararını eleştirdi.

Bakan Koca, tedbirler ve sosyal mesafe konusunda bir kere daha uyarı yaparken, günlük vaka sayısının tespit edilmesi konusunda henüz açıklamada bulunmadı.