Bozköy’ü dehşete düşüren iddia!

4 Köpek zehirlenerek öldürüldü
Bozköy’ü dehşete düşüren iddia!

Uşak Merkez ilçeye bağlı Bozköy’de (Zep) 4 sokak köpeği ölü bulundu. Köylüler köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğünden şüphelendiklerini belirterek, köpeklerin canına kıyanları lanetledi.

Köy Muhtarı Adnan Özdemir, köpeklerin köylüler tarafından bakıldığını ve köyün sembolü haline geldiğini belirterek, olayı jandarma ve yetkililere bildirerek, canlarına kıyanların bir an önce yakalanmasını istedi.

Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Nebahat Avcu’ da son zamanlarda Uşak köylerinden özellikle köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğü yönünde ihbarlar geldiğini, dernek olarak köylüleri bilinçlendirmek için çalışmalara başladıklarının kaydetti.

Bozköy sakinleri, sabaha karşı kendi besledikleri 4 sokak köpeğinin ölüsünü bulunca dehşete düştüler.  Olayla ilgili bilgi veren Bozköy Muhtarı; Adnan Özdemir; “Sabah saatlerinde köy içinde evi bulunan vatandaşlar sokaklarında 4 köpeğin ölü bulunduğunu söyledi. Gidip baktık. İlk izlenimlerimize göre köpekler zehirlenerek ölmüştü.

Bizde jandarma, tarım ve Ormancılık il Müdürlüğünü aradık ekipler geldi. İncelmelerde bulundu. Gece hava çok soğuk olduğu için köpeklerin cesedi donmuş. Bu köpekler köyün sembolü gibi olmuştu. Bütün köylüler bu köpeklere bakıyordu. Şayet zehirlenmişse kimin zehirlediği hakkında en ufak fikrimiz yok. Bu mübarek günde bu günahsız hayvanları zehirleyip ölümüne sebep olanı ya da olanları Allah'a havale ediyorum. Elbet Rabbim hesabını sorar” dedi.

Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Nebahat Avcu, “Bozköy’de 4 sokak köpeğinin zehirlenerek öldürüldüğü iddiası derneğimize de ulaştı. Hemen olayı incelemeye aldık. Ne yazık ki köpekleri Muhtar gömdürmüş. Onun için köpeklerin cansız bedenleri üzerinde herhangi bir inceleme yaptıramadık. Konu ile Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.  İnşallah yapanlar bulunur. “dedi.

Avcu, son dönemlerde, köy yerleşim alanlarında özellikle köpeklerin zehirlendiği yönünde kendilerine çok sayıda ihbar geldiğine de dikkat çekerek; “Geçenlerde Kızılcasöğüt Beldesinde de 3 köpeğin zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi. Bizde Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği olarak Uşak Doğal Yaşamı Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile görüşerek projemizi Müdür Sayın Hüseyin Tekin Bey’e sunduk. Hayvan canına kıymanın hapis cezası olduğunu belirten ve onların da can taşıdığını hatırlatan broşürler hazırlayarak köylerde dağıtacağız” dedi.

öte yandan köpeklerin kesin ölüm nedenini belirlemek için soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

EZİYET, İŞKENCE, ÖLDÜRME VE CİNSEL SALDIRIYA HAPİS CEZASI

Geçtiğimiz Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nun 151 Maddesinde yapılan değişiklikle;  ‘hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar verme’ noktasından çıkarılıp, ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek, suç kapsamına alınmıştı. Bu yasaya göre:

“Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.

Hayvanlarla cinsel saldırıda/tecavüzde bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.

Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alacak; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Bu suç veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişilerce işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.”

Veteriner Hekim Nebahat Avcu (Uşak Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı)

Adnan Özdemir (Merkez Bozköy Muhtarı)

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler