Boş kağıda imza atan kiracıya mahkeme acımıyor!
Kiracılar ile ev sahipleri arasında tahliye taahhütnamesi gerilimi yaşanıyor. Bu tahliye taahhütnameleri meselesi oldukça kafa karıştırıcı oluyor. Geçerli tahliye taahhütnamesinin özelliklerinin neler olduğu sürekli değişebiliyor. Mahkemelerden buna dair emsal kararlar çıkabiliyor. Dolayısıyla kiracılar ile ev sahipleri arasında büyük bir anlaşmazlık daha ortaya çıktı.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?
Tahliye taahhütnamesi isminden de anlaşılabileceği gibi kiracının belirli bir tarihte evden çıkmayı taahhüt ettiği resmi niteliği olan bir belgedir. Bu belge eğer geçerliyse ev sahibi kiracıyı evden kolayca çıkarabilir. Kiracı kira sözleşmesinden doğan çoğu hakkından bu belgeyi imzalayarak feragat etmektedir.
GEÇERLİ TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NASIL OLMALI?
Hukuken geçerliliği olacak bir tahliye taahhütnamesinin şu konular dikkate alınarak yapılması gerekiyor:
-Tahliye taahhütnamesi ile kira sözleşmesi aynı tarihte yapılamaz. En az arada 2 haftalık bir süre olmalıdır.
-Tahliye taahhütnamesi imzalaması için kiracıya baskı yapılamaz.
-Kiracı evli ise tahliye taahhütnamesinde eşin de imzası olmalıdır.
-Tahliye taahhütnamesi kiracı tarafından imzalanmış olmalıdır.
İzmir'de silahlı çatışma sonrası 6 adrese PÖH destekli baskın!
Kütahya'da 2023'te 188 zehir taciri tutuklandı!
Kütahya Belediye Başkanı şehit ailelerini ziyaret ediyor
MAHKEME KİRACIYI HAKSIZ BULDU
Tahliye taahhütnamelerinin geçerli olabilmesi için tarih kısmının açık bir şekilde yazılması gerekiyor. Ancak benzer bir davada kiracı boş kağıda imza atıp ev sahibine vermiş ve ev sahibi de istediği tarihi yazarak tahliye taahhütnamesini işleme koymuştur. Kiracı mahkemeye başvurmuş ama Yargıtay’a kadar giden davada emsal bir karar çıkmıştır. Kiracının boş kağıda imza atması o imzanın getireceği sorumlulukları kabul etmesi anlamına geleceği öne sürülerek kiracı haksız bulundu. Bu durumda boş kağıda imza atarak tahliye taahhütnamesi veren kiracıları ev sahipleri artık kolayca evden çıkarabilecekler.