Birisi bu gençlere bu mahallenin "çukur" olmadığını söylesin

Televizyonlarda yayınlanan dizlerden etkilenen gençlerin mahalledeki duvarlara spreylerle yazdığı yazılar mahalle halkının isyan etmesine yol açtı.
Birisi bu gençlere bu mahallenin "çukur" olmadığını söylesin

ÖMER YILMAZ / Uşak merkezde bulunan Durak Mahallesi sakinleri özelikle Uşak’ın en eski okullarından Gazi Mustafa Kemal İlkokulu duvarlarına ve kendi evlerine yazılan yazılardan bıkmış usanmış durumda. Son zamanlarda özellikle gençler arasında popüler olan “Çukur” dizisindeki amblem ve sözler sıkça yazılır olmuş.

Mahallede bulunan muhtarlık binasının bile duvarları çeşitli yazılarla donatılmış. Yazılamalar muhtemelen gecenin ilerleyen saatlerde yapıldığı için mahalle halkı kimlerin yazdığını bir türlü göremiyor. Kendi ifadelerine göre, başvurdukları resmi makamlarda uzun süredir bu yazılamaları yapanları bir türlü yakalayamamış.

Durak Mahallesi Muhtarı Savaş Gürler, son zamanlarda mahalle duvarlarında Arapça yazıların da çoğalmasından yakındı. Güler, “mahallemizde ve özellikle muhtarlık binamızda olan duvar yazılarından bizzat kendim ve mahalle vatandaşları rahatsızlık duymaktayız. Bu yazıları yazanlar kendilerine,vatanlara saygıları olmayan,diğer vatandaşlar için çirkin görüntüler ortaya çıkaran insanlar’’dedi. Muhtar Gürler,’’İlk göreve başladığımda duvarları imkanlarımız dahilinde boyadım, çevre düzenini yaptım fakat insanlarımız tertemiz olan duvarları sprey boyalarla kirletiyor’’ diye sözlerine devam etti.

Gürler,’’Türkçe ifadelerin yanında Arapça ifadeler de var, bunları da Suriyeli insanların yazdığı kanaatindeyim ayrıca gençlerin geçmiş yıllarda olan politik bir zorunlu durumları da yok,apolitik konularla alakalı yazıların gençlerin toplumsal değil bireysel düşüncelerini yansıtmak istediğinin ve bunun aslında ne kadar yanlış bi davranış olduğunu bilmediklerinin kanısındayım’’ dedi.

BU MAHALLE ÇUKUR DEĞİL “DURAK” MAHALLESİ

İstanbul’un semtlerinden birinde çekimi gerçekleştirilen Çukur adlı dizi kısa sürede insanların sevgisini ve beğenisini topladı. İstanbul’un suçla özdeşleşmiş mahallesi olarak bilinen çukur, dizide sürekli gösterimi yapılan duvar yazılarıyla insanları etkilemeyi başardı.

Uşaklı gençleri de etkisi altına alan çukur, gençler üzerinde etkisini evlerin, parkların duvarlarına yazılar yazarak gösterdi.En çok yazılan yazılar ; ‘’ÇUKUR ‘’ , ‘’Çukur Her Yerde’’ ,’’Çukurdayız’’ gibi kelimeler,bunlara ek olarak da Çukurun Simgesi çiziliyor.

Televizyonlarda veya internet ortamında hemen her türden karşımıza çıkan, vakit geçirmek için veya konusu ilgimizi çektiği için izlenilen diziler çoğaldı. İnsanların hayatı dizilerdeki sahnelerden özenerek yaşaması ‘’mafya’’, ‘’çete’’,’’hırsızlık’’,’’kaçakçılık’’ ve benzeri suçların sempati duyulmasına sebep oldu. Günümüz dizileri ilgi çekebilmek için ilginç ve anormal olayları konu aldığı için insanlar bu yaşanan olaylara hayranlıklarını gizleyemeyip kendi yaşamlarında uygulamaya çalışıyorlar. Vatandaşlar çevrelerine karşı uyguladıkları dizideki sözlü ve fiili cesur davranışlardan zarar görmekte, yaptırımlar ve cezai işlemlerle karşı karşıya gelmektedir.  Yaşamın bütün ayrıntılarıyla gösterildiği diziler, gençlerin ahlaki, psikolojik v.b  yönlerden gelişimi için önemli rol oynuyor.İzleyici olan genç kitleye dizi karakterleri bir takım örnek modeller sunuyor, satın alacağı şeyi belirlemesine yardımcı oluyor,  ne giyeceğini belirlemek, ne konuşacağını ,ne düşüneceğini ve benzeri hayatına dair birçok konuda vereceği kararları etkileyebilmektedir.