Bilim Kurulu Üyesinden Kontrollü Normalleşme Uyarısı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan yaptığı açıklamada kontrollü normalleşme sürecinin stabil olmayacağını ve gerekli durumlarda kısıtlamaların geri gelebileceğini iletti. İşte detaylar
Bilim Kurulu Üyesinden Kontrollü Normalleşme Uyarısı

Mustafa Necmi İlhan’dan Önemli Açıklamalar

Cavid-19 salgını kapsamında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Küresel ölçekte meydana gelen salgının istenilen seviyede tutulamaması bilindiği üzere dönem dönem çeşitli kısıtlamaları da beraberinde getirdi. Son kısıtlama ise 2020 yılının Aralık ayında başlamıştı. Kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağı merak konusuyken geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kabine toplantısı, merak edilen pek çok sorunun yanıtlanmasına vesile olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın hemen ardından toplantıda görüşülen konuların detaylarını aktarmış ve alınan kararları kamuoyu ile paylaşmıştı. Buna göre kısıtlamaların kaldırılması ya da esnetilmesi il bazlı oldu.

Alınan kararlar kapsamında bazı illerde hafta sonu sokağa çıkma yasağı tamamen kaldırılırken bazı illerde devam etti. Öte yandan kafe ve restoran gibi işletmelere getirilen yasaklar da kademeli olarak kaldırılmaya başlandı. Bu durum her ne kadar bazı kesimleri memnun etse de bazı kesimlerin tepkisine neden olmuştu. Konuya dair bir açıklama da Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’dan geldi.

Normalleşme Uygulaması İki Haftada Bir Güncellenecek

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamaların hemen ardından kontrollü normalleşmeye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

İlhan, yapmış olduğu açıklamada normalleşme uygulamasının her iki haftada bir güncelleneceğini hatırlattı. Buna göre risk haritasında riskli olmayan bir ilin iki haftalık dilim içerisinde vaka sayısının artması durumunda o il için tekrar yasak gelecek. Sürecin belirleyici unsurunun vaka sayıları olduğunu belirten Mustafa Necmi ilhan, her ne kadar iki haftalık dilimler halinde yeni kararların alınacağı şeklinde bir açıklama yapılmış olsa da, artan vaka sayılarına göre iki haftanın beklenmeyebileceğini de iletti.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, duruma göre kapatma kararı alabilir şeklinde bir söylemde bulunan Bilim Kurulu üyesi, iller arası geçişte HES kodu ve aşı sorgulaması yapılabileceğini de sözlerine ekledi.