Baba mirası reddederse çocuğa dededen miras kalır mı?

Miras paylaşımlarına dair oldukça kapsamlı araştırmalar yapılırken bazı özel durumlarda hangi yasal uygulamaların yapılacağı kafa karıştırıyor. Reddedilen miras bunların başında geliyor.
Baba mirası reddederse çocuğa dededen miras kalır mı?

Miras paylaşımı çoğu kişinin zaman zaman karşılaştıkları bir durumdur. Bu işlem yasalara uygun bir şekilde yapılmaktadır. Yasalara aykırı miras paylaşımları ise mahkeme marifetiyle bozulma riskine sahiptir. Bundan dolayı miras paylaşacak olanlar bunu kuralına uygun bir şekilde yapmak zorundadırlar. Bu fa genellikle böyle oluyor ama bazı özel durumlar gelişince paylaşımın nasıl olacağı insanları ikilemde bırakabiliyor. Bu özel durumların başında da reddedilen miras geliyor.

MİRAS REDDETMEK MÜMKÜN!

Bir kişi yasal mirasçı pozisyonunda olabilir ama bu onun mirası kabul edip etmeyeceği konusunda özgürlüğünde belirleyici olamıyor. İsteyenler kendilerine kalan mirası reddedebiliyorlar. Bu daha çok miras olarak borç kalmışsa uygulanıyor ama bazı durumlarda aile içi ilişkilerden dolayı miras reddi yapılabiliyor. Miras reddedilirse hangi işlemlerin yapılması gereken ise oldukça kritik bir hale geliyor.

REDDEDİLEN MİRASIN AKIBETİ NE OLUR?

Miras reddi yapılmışsa genellikle o mirasçı paylaşımdan çıkarılır ve tüm miras diğer mirasçılar arasında paylaştırılır. Bu yöntem en çok yapılan hatadır ve hukuken büyük bir arızayı ifade etmektedir. Bir kişi mirası reddetmişse o tamamen onun kişisel düşüncesidir. Eğer miras reddi yapanın alt soyu devam ediyorsa o zaman hak sahibi olacak olan alt soy olarak çocuk olacaktır. Daha net bir ifade ile bir kişi babasının mirasını reddederse o miras varsa çocuğuna geçecektir. Yani dedenin mirası toruna aktarılmış olur. Bu yasal bir uygulamadır ve bu hak kimse tarafından gasp edilemez.

Mirası reddeden kişinin alt soyu devam etmiyorsa o zaman miras payı diğer mirasçılar tarafından paylaştırılabilir. Alt soy devam etmediği hallerde miras paylaşımı mirası reddeden kişi hiç yokmuş gibi yapılır ve bu paylaşım da yasal olur.