Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras paylaşımları oldukça sıkıntılı bir süreç olabiliyor. Anne ve babadan kalan mirasın nasıl paylaştırılacağının ayrıntıları merak konusu oluyor.
Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras konusu Türkiye’de ciddi anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Esasında yasalar ile mirasçıların hangi paylarda miras alabilecekleri belirlenmiştir. Ancak insan faktörü devreye girince yasalar bile yeterli gelmiyor. Daha fazla pay almak isteyenler, daha iyi yerden miras almak isteyenler kardeşleri veya yakınları ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Anne ve babadan kalan mirasın hangi oranlarda paylaştırılacağı merak ediliyor.

AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI!

Miras paylaşımlarında aile içinde uygulanacak kurallar bellidir. Ancak bu kuralların dışına çıkıldığında taraflar anlaşmazlık içerisine düşüyorlar. Anadolu’da en çok görülen sorun ise erkek ve kız çocuklar arasında yapılan ayrım oluyor. Yasalara göre miras paylaşımında cinsiyet ayrımı bulunmuyor. Ancak geleneklerde bu ayrım yapılıyor. Esas olan yasalar olsa da yine de gelenekçi bakış açısı ağır basabiliyor. Bu durumda da anlaşmazlık mahkemeye taşınıp mahkeme adil bir paylaşım yapıyor.

Aile içinde miras paylaşımı yapılacaksa bu paylaşımın kimler arasında olacağına dikkat edilmesi gerekiyor. En kolay paylaşım sadece çocuklar arasında olan paylaşım oluyor. Eğer anne veya baba vasiyet ile bir veya birden fazla çocuğuna ek olarak miras bırakmamışsa tüm kardeşler eşit oranda miras payı alarak malları eşitçe bölüşüyorlar. Vasiyetname devreye girerse o zaman anne veya baba sahip olduğu mal varlığının yarısını istediği kişiye istediği gibi bırakabilir. Ancak kalan yarısına dokunursa o zaman mahkeme bu paylaşımı bozar.

Anne veya babadan birisi sağ ise o zaman yapılacak miras paylaşımı daha farklı olur. Sağ kalan anne veya baba vefat eden eşin tüm mal varlığının dörtte birinin yasal mirasçısı olur. Kalan dörtte üçlük kısım ise tüm çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır.