Aman, sakın yapmayın! Babanızdan miras alamazsınız!

Aile içinde miras paylaşımları her zaman merak konusu oluyor. Çocuklar bazı durumlarda babalarının mirasından mahrum kalabiliyorlar. Bu durumlarda baba mirasından tek kuruş bile alınamıyor.
Aman, sakın yapmayın! Babanızdan miras alamazsınız!

Miras paylaşımı her aile içinde küçük veya büyük sorunlara neden olabiliyor. Yasal olarak herkesin mirastan ne pay alacağı bellidir. Ancak bazen aile içinde anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Kardeşlerinden daha fazla miras almak isteyenler olabildiği gibi anne ve babalar da çocukları arasında ayrım yaparak adaletsiz bir şekilde miraslarını paylaştırabiliyorlar. Bazen de mirastan mahrum kalma durumu çocuklar için uygulanabiliyor.

KARDEŞLERİN MİRAS PAYI NE KADARDIR?

Kardeşlerin mirastan alacakları pay bazı özel durumlarda değişmekle beraber genellikle eşit olarak uygulanmaktadır. Normal şartlar altında bir kardeş diğer bir kardeşten daha fazla miras payı alamaz. Ancak miras bırakan hayatını kaybetmeden önce vasiyetname hazırlayıp çocuklarından birisine daha fazla miras bırakabilir. Saklı paylar muhafaza edilerek bu şekilde eşit olmayan miras paylaşımı kardeşler arasında yapılabilir.

ANNE BABAYA BAKMAYAN ÇOCUKLARIN MİRAS DURUMU!

Anne ve babalarına bakmayan çocukların miras durumları merak konusu oluyor. Yasalara göre bir kişi eğer miras bırakana ve ailesine karşı yasalardan doğan sorumluluklarını yerine getirmiyorsa miras bırakanın kararı ile mirastan mahrum bırakılabilir. Bu durumda anne ve babasına kötü davranan, onlarla görüşmeyi kesen, bakımları ile ilgilenmeyenler mirastan mahrum edilebilirler. Anne ve babanın telefonlarına ısrarla çıkmamak, onlara kapıyı açmamak, saygısız davranmak gibi gerekçelerde mirastan mahrum bırakmaya ilişkin Yargıtay’ın emsal kararları bulunuyor.

Bir çocuk mirastan yoksun bırakılacaksa bunun tartışmaya açık olmayacak şekilde yapılması gerekir. Mirastan mahrum bırakılacak çocuğun buna neden olacak davranışları ispat edilmelidir. Ayrıca bu işlemi miras bırakan ölmeden önce vasiyetname ile veya miras sözleşmesi ile neticelendirmelidir. Bunun bir bahane edilerek mirastan men etmenin mümkün olmayacağının bilinmesi gerekir. İspat edilemeyen bir gerekçe ile kimse mirastan mahrum edilemez.