Aile içi tapu devir ücreti ne kadar?

Tapu devri yapılırken işlemler için gerçekleştirilen ödemeler merak konusu oluyor. Aile içi tapu devir ücreti için ne kadar ödeme yapılması gerekmektedir?
Aile içi tapu devir ücreti ne kadar?

Gayrimenkullerin aile içerisinde devredilmesi durumunda tapuda da işlem yapılması gerekmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’nde yapılacak tapu işlemleri için işlem sahipleri bazı ücretleri ödemek durumunda kalıyorlar. Bu çerçevede yapılacak olan ödemelerin ne kadar olduğu araştırılıyor. Tapu devrinin aile içinde yapılıyor olması masrafın daha düşük tutarlarda olacağını düşündürüyor. Ancak işin aslı yapılacak işlemlerde ortaya çıkan ücretlerle ortaya çıkıyor.

İKİ TÜR DEVİR YAPILABİLİR!

Aile içinde tapu devri yapılacaksa bu iki farklı şekilde yapılabilir. Tapu devri bağış yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu durumda ortada parasal bir ödeme yoktur va direkt olarak gayrimenkul bağış yoluyla aile üyeleri arasında el değiştirir. Babanın oğluna bir ev bağışlaması bu şekilde yapılacak bir tapu işlemidir.

Diğer tapu devri şekli ise bilinen şekilde olan satış şeklinde olan tapu devridir. Bu devirde aile içinde tapu satışı gerçekleşir. Bedeli karşılığında gayrimenkul satışı aile üyeleri arasında yapılır. Bu her iki tür tapu devrinde de ödenecek olan tapu devir ücreti farklı olacaktır.

NE KADAR TAPU DEVİR ÜCRETİ ÖDENİR?

Aile içi tapu devri yapılırken devir bağış şeklinde yapılacaksa ödenecek ücretin hesaplanması için bir formül uygulanıyor. Buna göre taşınmazın değerinin yüzde 6,831’i kadar ücret tapu devir ücreti olarak ödenmektedir. Bu harç ücreti gayrimenkulün emlak beyan değerinden düşük olmamalıdır.

Satıl yolu ile aile içinde tapu devri yapılacaksa burada normal tapu harcı ücreti alınmaktadır. Bu da gayrimenkulün satış değerinin yüzde 4’üdür. Tapuya beyan edilecek olan satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödenir. Satış yolu ile yapılan tapu devirlerinde genellikle daha az tapu devri ücreti olmaktadır.