A, B, C, D ve E sınıfı ehliyeti olanlar dikkat! Ehliyette sistem basitleşiyor

Ülkemizde trafiğe çıkabilmek için kullanılan araçların türlerine göre ehliyet almak gerekiyor. Sürücü sayısının hızla artış gösterdiği bu günlerde trafik için yeni kararlar da peş peşe gelmeye devam ediyor. Ehliyete ilişkin yeni düzenlemenin detayları..
A, B, C, D ve E sınıfı ehliyeti olanlar dikkat! Ehliyette sistem basitleşiyor

2024 yılı içerisinde alınan karara göre B sınıfı ehliyeti olanlar için 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımının önü sınavsız bir şekilde açılmıştı. Konuya ilişkin düzenlemenin yeni detayları ortaya çıkmaya başladı. Halk TV’nin aktardığı haberin detaylarına göre ehliyette kapsamın genişletilebileceği iddia edildi.

EHLİYET SINIFLARI İÇİN DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Son dönemlerde yapılan değişikliklerle birçok ehliyet sınıfı için yaş şartında önemli düzenlemeler yapılmıştı. Birçok ehliyet türü için yaş sınırı düşürülmüştü. D sınıfı ehliyet için ya sınırı 26’dan 24’e, M, A1 ve B1 ehliyet için de sınır 16 olarak güncellenmişti.

Diğer yandan ağır motosiklet kullanmak isteyenler için de A sınıfı ehliyetlerde en az yaş sınırı 20 olarak açıklanmıştı.

YENİ DEĞİŞİKLİKLER GELİYOR

Konuya ilişkin aktarılan bu son haberlere bir yenisi daha eklendi. B sınıfı ehliyet sahipleri için daha geniş bir araç yelpazesi sunulmuş ve ulaşımda çeşitliliğin artış göstermesi hedeflenmişti.

Ortaya atılan iddiaların detaylarına göre B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar 125 cc’lik taşıtları kullanarak şehir içerisinde ulaşımların daha pratik ve ekonomik bir şekilde yapılmasına ilişkin çalışmalar hız kazanmaya başladı.

B sınıfı ehliyeti olanların motosiklet kullanabilmek için herhangi bir sürücü kursundan alacağı direksiyon eğitiminin yeterli görülmesinin ardından A2 sınıfı motorların da bu karar kapsamına dahil edilebileceği iddialar arasında.

EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN SONA ERECEK?

Sürücüleri ilgilendiren bir diğer önemli konu ise ehliyet yenileme! İçişerli Bakanlığı’nın almış olduğu karara göre 2016 yılından önce alınan eski tip ehliyetler 31 Aralık 2024 tarihine kadar değiştirilecek. Son tarihe kadar ehliyetini değiştirmeyenler için yüklü miktarlarda cezaların geleceği ifade edildi.